Revija Joker

ČLANKI
stranka » članki » vedež
Uredi seznam
Industrija omame in terorja (J285)
V Mehiki že desetletje divja vojna posebne vrste, ki je vzela prek sto tisoč živ­ljenj. Na skrajno okruten in brezobziren način jo bíjejo mamilaški karteli in mehiška država, da splet polnijo podobe obglavljenih trupel. Aggressor odide po rdeči sledi belega praška.
 
Jakuze (J284)
Nindža, samuraj in jakuza so trije liki iz japonskega izročila, ki jih zgodovina ni odplaknila. Ampak kjer o prvih dveh zahodna publika ve kar dosti, so tretji večja skrivnost. To spreminja brez­mezinčni potetoviranec Sneti.
 
Skladišča naboja (J283)
So okrogle in oglate, debele in ploščate, v večjih strojih zajetne, v majhnih neznatne. Nekatere imajo eno, druge veliko življenj in poganjajo premnoge električne aparate. Aggressor zacepeta kot električni kuža in se loti baterij, katerih črtice vplivajo na naše vsakdanje življenje.
 
Skriti slovanski svetovi (J282)
"Kri stopi h krvi, voda stopi k vodi, koža stopi h koži, moč pa k moči!" PrFOXa vadi zagovor zoper sušico udov in se nadeja, da bo našla mesto vsaj med čarovnicami, če že ne v slovanskem panteonu iz predkrščanske Evrope.
 
Šnelkurs kvantne mehanike (J281)
Aggressor pojasni razvpite fizikalne pojme, kot so dvojnost val-delec, nedoločenost in kaj je navsezadnje pri vsem sploh kvantnega.
 
Nasledniki enic in ničel (J281)
Moorov zakon izgublja sapo, kajti inženirji pri miniaturizaciji procesorjev že strgajo po spodnji meji, kjer fizikalni učinki kvantnega sveta otežujejo njihovo delovanje. Ampak te muhaste lastnosti bo znalo človeštvo kmalu obrniti v svoj prid in bo na njihovi osnovi zgradilo nov rod superzmogljivih računskih strojev. Aggressor oriše kvantno računalništvo, ki utegne poganjati našo prihodnost.
 
Stepni svobodnjaki (J280)
Aggressor si priviha dolge brke, zajaha bojnega konja in s Kozaki na kratko odjezdi skozi burno zgodovino samovoljnih vojščakov z vzhoda Evrope.
 
Zgodba sveta (J279)
Kdaj se je oblikovala Zemlja? Zakaj je v njenem jedru železna frnikola? Kaj je spočelo letne čase in veter? Kako je nastala Luna? Od kod sta se vzela voda in kisik? Počemu psi? Kam pojdemo? LordFebo nadaljuje Zgodbo nebes s priljudno pripovedjo o našem svetu, modrozelenem planetu, na katerem se je Stvarniku posrečil prav poseben čudež.
 
Deviška kožica in mojstri z univerze (J278)
Plemenit. Postaven. Plavolas. Pripravljen, da na čarobnem planetu Eterniji brez prestanka brani dvorec Grayskull in s prijateljčki tre prhke kosti žlehtnemu Skeletorju. To je He-Man, vodja pravičniške grupe Masters of the Universe in junak mladosti številnih današnjih štiridesetletnikov. Mednje sodi Sneti, ki njemu v čast izvleče pisunski meč in med napadi starčevskega kašlja zatuli: "Jaz imam moč!"
 
Kuj zmago (J277)
Jokerjev presvitli podanik Aggressor, odlikovani veteran stoterih dokumentov, Pogibel slovničnih napak in Prinašalec zblojenih metafor, se loti vesoljskih marincev ter drugih modernih kositrnih vojačkov razširjenega sveta namiznic znamke Warhammer.
 
Nož, pest in palica (J277)
Ob vrnitvi Jasona Bourna Aggressor spregovori o filipinskih borilnih ­veš­či­nah, ki mu s fluidnostjo in učinkovitostjo omogočajo premoč nad sovragi.
 
Mož z liane (J276)
Ne noži ne krogle, ne udarci ne padci ne škodijo džun­gelskemu duhu Tarzanu. Kaj šele leta – minila so že sto štiri, odkar se je pojavil v knjižni obliki, in le malo manj od filmskega nastopa. Človek, ki so ga vzredile opice, je ravnokar deležen novega spektakla na velikem platnu. Zato Sneti njemu v čast spusti tekstovni krik iz petnih žil.
 
Koraki v praznini (J276)
Ob Adr1ftu se Aggressor loti kratke razlage, zakaj se možje in žene v belih vesoljskih skafandrih gibljejo kot v upočasnjenih akcijskih sekvencah Matrice.
 
Večni krohot (J276)
Filmoljub si nadene zmečkan polcilinder in natakne prevelike hlače, zavihti sprehajalno palico ter si pod nozdrvi prilepi kos sajaste krtače. Nato zavrti čas nazaj in zvedavo pokuka v črno-beli svet filmske burleske.
 
Počasno odraščanje umetnega človeka (J275)
Medtem ko mu robotski natakar z okornimi gibi pripravlja koktejl, Aggressor razmišlja, kdaj bodo androidi vendarle pričeli sanjati električne ovce.
 
Neverjetni Stan Lee (J274)
Narod brez tisočletne zgodovine nima mitologi­je. Zato so si Amerikanci izmislili lastne bogove, ki so jih zabavali in jih v hudih časih navdihovali. Ob filmu Držav­ljan­s­ka vojna LordFebo predstavi vrhovnega tvorca stripovskega panteona, ikono geekovskega pod­ročja in najbolj pogos­tega igralca v super­pogumniških filmih.
 
Zmenek z Luno (J271)
Po desetletjih zapostavljenosti je Luna zopet postala množičnejši cilj človekovih odprav v vesolje, saj proti njej pogledujejo tako države kot zasebniki. Aggressor s teleskopom zre v nebo in tuhta, v katerega od sivih kraterjev bi šel na dopust.
 
Stoječe burkaštvo (J267)
Bar je verjetno najprimernejši prostor za duhovičenje. V zatemnjenem, zakajenem prostoru z nekaj promili v zraku človek postane pogumnejši, jezik pa steče bolj gladko. Je to, kar zadnje čase čujemo, le vic? Ali je vmes morda kaj resnice? Bogove humorja vam pod žaromet postavi prFOXa.
 
Velika prihodnost majhnega (J266)
Človekova sposobnost finega rokovanja s snovjo se seli od mikroskopsko majhnih celic proti njihovim sestavnim delom - molekulam in atomom. Aggressor se ozre po področju nanotehnologije, ki obeta odpravo bolezni in dvigala v vesolje. Pa morda podivjane horde nanobotov, ki bodo ves planet prebavili v sivo žolco.
 
Avto-avtomobili (J265)
Ta šofer ima oči in ušesa povsod ter sleherni delček sekunde dojema obnašanje vseh okoliških soudeležence v prometu. Morebitne neprilike predvidi in z varnostjo potnikov v mislih odreagira matematično pravilno. Pri tem ni nikoli utrujen in ne potrebuje ne čika ne sekreta. Tako je robotsko vozilo, ki prihaja in bo v naslednjih desetletjih spremenilo naše vsako­dnevne navade. LordFebo pove zgodbo, ki se ni začela v sodobnem času.
 
išči:

(Palčki iščejo le štiri- ali veččrkovne zasnove.)

rubrika:

TEKOČA ŠTEVILKA
(naslednja izide 15.5.2017)
april 2017

Rubrike člankov