Revija Joker - Otok pravih mož

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Otok pravih mož
...
Pravi motorist mora vsaj enkrat v življenju poromati na neznatni otoček v Irskem morju, Isle of Man. Tam se vsako leto odvije dvotedenski dirkaški dogodek, na katerem hrab­rost preizkušajo poslednji motoristični gladiatorji. Taki, ki med robniki in zidovi drvijo s povprečno hitrostjo nad 200 kilometrov na uro. Mopedist Kavbojc je zaslišal njegov klic.

Guy Martin, poznani britans­ki motorist, prizna, da dirka­čem v glavi ma­njka koleš­ček ali dva. Zlasti tis­tim, ki se − tako kot on − na dveh kolesih vratolomno podijo po slavni gorski cesti Snaefell, slikovitem prizorišču vsakoletne dvotedenske dirke na otoku Man med Britanijo in Irsko. To namreč ni navad­­no dirkališče. Tourist Trophy oziroma TT si je svetovno slavo prislužil, ker se odvija na običajnih ozkih otoških cestah. Te se vijejo med 'pohištvom', kakor dirkači pravijo hišam, stebrom in ograjam, ter so polne odtokov, grbin in pločnikov. Izlet­nih con domala ni, dirkališčnih ravnic tudi ne in na stezi se zna pojaviti ce­lo drobnica.  
Dirka se roga v brk svetu, ki je obseden z varnostjo. V teh časih, ko je šport zavit v vato, je Man oaza divjega, brezkompromisnega tiščaštva. Takega, ki sleherno leto terja smrtne žrtve - lani pet. Po razvpitosti se z njim ne more primerjati niti davno upokojena relijaška grupa B. Tourist Tro­phy pa vzt­raja že dobro stoletje, kar je skoraj dvakrat toliko kot MotoGP! Otok, ki je nekaj večji od Krka, se v začetku junija za dva tedna sp­remeni v festival hitrosti, rohnečih mašin, vonja po bencins­kih hlapih, popivanja in mastnega pomfrija. Ne ustavijo ga ne po­lomljena trup­la, ne eksplozije, ne mrtvi civilisti. Neodvis­ni otok ne mara za spremembe ter živi in diha za ta praznik. Brez TTja ne bi bilo Mana in obratno.

Dirka na Manu je posebna, ker se odvija na običajnih cestah. Ploč­niki, obzidja in grmovja so tako blizu, da jih drveči motorji kar pristrižejo. Tourist Trophy sicer ni edina tovrstna dirka, je pa gotovo najslavnejša. Najvišja hitrost: 331 km/h (suzuki GSX-R1000).

Otok pravih mož objavljeno: Joker 262
maj 2015