Revija Joker - Avto-avtomobili

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Avto-avtomobili
...
Ta šofer ima oči in ušesa povsod ter sleherni delček sekunde dojema obnašanje vseh okoliških soudeležence v prometu. Morebitne neprilike predvidi in z varnostjo potnikov v mislih odreagira matematično pravilno. Pri tem ni nikoli utrujen in ne potrebuje ne čika ne sekreta. Tako je robotsko vozilo, ki prihaja in bo v naslednjih desetletjih spremenilo naše vsako­dnevne navade. LordFebo pove zgodbo, ki se ni začela v sodobnem času.

Avtonomni avtomobili, torej taki, ki se zavedajo okolice in navigirajo brez posredovanja človeka, so ena bolj pogostih in visokoletečih besednih zvez v uporabniški tehniki. Kar se je še pred kratkim zdela kot čista znanstvena fantastika, iz dneva v dan postaja bolj resnično. Sprva smo videvali fotografije vozil, s katerih v grozdih visijo senzorji. Zdaj so taki avti že neločljivi od navadnih, njihovi uspehi pa ne polnijo le vestičarskih stolpcev avtomagazinov in IT-medijev, marveč so čedalje bolj pogosti v množičnih občilih. Google je demonstriral samovozen avtomobilček brez volana ... BMW sam od sebe drifta po dirkališču ... Audi TT je brez šoferja pridrvel na Pikes Peak ... po cestah Nevade že dve leti vozijo robomobili ... Volvo napoveduje javne štirikolesne samodeje že leta 2017 ... Novice prihajajo od vseh velikih blagovnih znamk in na slehernem sejmu se zdi avtonomnost bliže. Mar to pomeni, da bomo ob desetletju osorej vsi le še potniki?
Glede na to, kako zelo je avtomobil vpet v naš vsakdan, si takega premika sploh ne znamo predstavljati. Toda sprememba, čeprav revolucionarna, ne bo prišla čez noč. Kakor smo zvezno napredovali do popolne odvisnosti od GPSa in mobilnikov ter sploh ne vemo, kako smo se v starih vremenih znašli brez teh pomagal, tako se bomo v nekem trenutku zavedli, da avti vozijo nas in ne obratno. Pravzaprav se pot do avtonomnežev tlakuje že vse, odkar je Karl Benz pred stotridesetimi leti sestavil prvi uradni avto, svoj znameniti motorwagen.

Avto-avtomobili objavljeno: Joker 265
avgust 2015