Revija Joker - Mednarodna vesoljska postaja

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Mednarodna vesoljska postaja
...
Nekje po nebu drsi grozd kovinskih cistern. Vsebuje ranljivo človeško meso, krhke kosti in njim v bran nekaj najbolj naprednih, pekoče dragih tehnologij sploh. To je Mednarodna vesoljska postaja. Najdražji predmet vseh časov. Odskočna deska Zemljanov v vesolje. Tudi McMunga, če bo nekoč napraskal dovolj penezov.

Ko je prvi kos Mednarodne vesoljske pos­taje (MVP) dospel na nebo, smo še nabijali Quake II na katodnikih. Pa vendar se od leta 1998 ni postarala kot pentiumi, marveč še danes blešči kot eden najkompleksnejših, tehnološke meje rušečih projektov vseh časov. Pa tudi najdražjih. Čemu so velesile zanjo pripravljene skuriti 150 milijard evrov, se vpraša marsikdo. Odgovor je dolg in tako poln presežnikov, da celo ti hit­ro postanejo plehki. Drobna čumnata sredi črnine ni nič manj kot zaletna steza za veliki skok v novo ero: dobo človeštva kot večplanetarne, vesoljeplov­ne vrste. Na predvečer revolucije narode namesto v cepitev in militarizacijo vsemirja pelje proti slogi, vrednoti, ki bo kmalu na težki preizkušnji. Njena prihodnost je sicer vprašljiva, saj države tuhtajo, ali je res vredna štirih milijard evrov letno, ko pa je toliko alternativ – od lačnih ust na Zemlji do razis­ko­vanja vabečih Marsa in Meseca. Toda mar si člo­veštvo lahko privošči, da na lastnem nebu nima stal­ne postojanke?

Takole je videti Slovenija z Mednarodne vesoljske postaje. (Pogled je s severovzhoda.) Mej med narodi od tod ni. Astronavti so izvežbani fotografi in redno vihtijo objektive. NASA posnetke brezplačno deli z javnostjo, v njenih bazah pa je moč najti praktično vse koščke Zemlje v različnih ločljivostih. Včasih na njih ugledaš celo posamezne avtomobile! Le južnega in severnega pola ni na podrobnejši vpogled, saj MVP ne leti čeznju.Več si preberi v Jokerju 287.
Članek, ki ima 9 strani (49.324 znakov) in 32 slik, bo v celoti na voljo 13.08.2017.
Mednarodna vesoljska postaja objavljeno: Joker 287
junij 2017

poglavja članka:

Uvod

Od opek do strojnic v orbiti

Luknjaste sestavljanke

Tehnična velikanka

Rutina nenavadnosti 

Ko ni teže, gre vse narobe 

Hud biznis

Po postaji – postaja? 

Slon v trgovini s prihodnostjo

okvirčki:

Kaj je vesoljska postaja?

Koncept postaje po slovensko

Orbita MVPja

In kje jo najdem?

Voda in zrak

Dvojčka vesoljca

Slovenija v vesolju

Članek bo v celoti na voljo 13.08.2017.