Revija Joker - Sony PSP-E1000

ČLANKI
Sony PSP-E1000
...
Sneti

Playstation portable si ni pridobil sijajnega slovesa, vendar ta Sonyjeva prenosna konzolica ni slaba. Ima velik barven zaslon, za nadzor uporablja gumbe, digitalni križec in analogni drsnik, suče glasbo, igre poganja s sebi lastnih ploščkov UMD in pomnilniške kartice (dosti jih tržijo v spletni trgovini PS Store), omogoča daljinski multiplayer in brskanje po netu, suče filme in glasbo ... Njene strojne sposobnosti so še vedno v redu in kar nekaj dobrih iger ima, skrekana pa je izvrstna za emulatorje. Doslej se ni spustila pod sto evrov, kar je psihološka meja, pri kateri prodaja tradicionalno poskoči, ker mame v nakupovalnih centrih ne hodijo več nezainteresirano mimo. Resda do tega pride šele proti koncu življenjske dobe, ampak za darilca mulčkom bo že, ne?

Lastniki izvirnega modela, ki ga ima še marsikdo, bodo opazili odsotnost gumbov za nastavljanje svetlosti zaslona in utišanje zvoka.

Prav sem cilja novi, cenejši model playstationa portable, E1000, ki so ga splavili skoraj sedem let po lansiranju prvenca. Uradno košta 99 evrov, se ga pa že dobi za nekaj manj. Drob je enak kot pri prejšnjih pe­espejih, kar pomeni združljivost iger in aplikacij, in za razliko od crknjenega modela go ima UMD-pogon. E1000 uporablja enake pomnilniške kartice pro duo kot predhodne inačice in nanj je moč priključiti slu­šal­ke ter kamerico. Gumbe start / select / home / glasnost so skrili pod gumijast trak pod ekranom, ki daje videz dotikljivih gumbov.
A v primerjavi z izvedenko 3000, ki velja 130 EUR, ne manjka kompromisov. Zvočnik je sedaj le en, kar pomeni mono zvok – stereo ostaja na slušalkah prek 3,5-mm činča. Umaknili so mikrofon in priključek za ožičeni daljinski upravljalnik, kar ne bo pogodu ljubiteljem poslušanja glasbe (slušalke budžetnosti primerno niso priložene). Takisto so odstranili wi-fi po­ve­­zovanje, zaradi česar sta onemogočena tako lokal­no kot spletno večigralstvo. Ne deluje niti zveza s PS3 po kablu USB, o kateri je bilo slišati čivke, da naj bi omogočala spletni multiplayer. Datoteke, ki jih hočeš poganjati, moraš dati na kartico ali uporabiti kabelsko povezavo s pecejem, kjer teče program Media Go. Tega uporabiš tudi za kupovanje v Playstation Store.

Sony je zaradi cene res moral sklepati kompromise, ampak plastika je vseeno preveč cenena. Je pa pogon UMD prijetno hiter.

Najbolj očiten razlog za pocenitev opaziš, ko E1000 primeš. Namesto svetleče prevleke zgrabiš za mat površino, ki se ne zapacka tako hitro, a je na otip kitajsko-češka. Naprava je kvadratna in debela v slogu ori­ginalnega PSPja, vendar ne daje enakega občutka trdnosti in elegance. Zlasti ko ugotoviš, da so vratca pogona, ki zasedajo vso zadnjo stran, tanka in lomljiva ter da jih odpiraš brez pomožnega mehanizma. Tej ohrnosti primerno memory sticka, ki ga vtakneš v zgornji rob, ne ščiti pokrovček. Hvalevredno ni niti, da je baterija fiksna in je ni moč menjati. Njeno trajanje je slično ostalim peespejem, okrog šest ur za igranje z UMDjev, ki jih pogon včitava nekako enako hitro kot pri PSP-3000 in urneje kot pri začetnem PSPju.

God of War: Ghost of Sparta je odlična akcijska avantura s sploh ne tako ostarelo grafiko. PSPju bolj zavda manko druge gobice, ki jo vita ima.

Plus je ekran, ki je odličen, svetel in z živimi barvami, povsem na ravni serije 3000, če ne boljši. Slišim, da je opaziti manj prepletenosti (interlace), a se tega s tritisočke tega ne spomnim. Analogni drsnik nudi prijeten upor in je še všečnejši kot doslej, medtem ko je digitalni križec že skorajda primeren za pretepačine.
Čas izida tisočice pred vito, ki jo bodo razgrabili predvsem hardcorovci, je logičen, saj meri na širno publiko. V teh časih, ko se gleda na vsak evro, je cena kajpak privlačna. Toda če si lahko privoščiš, kupi model 3000. Kakovost izdelave in občutek v roki sta boljša, wi-fi pa tudi pride prav.

Sony PSP-E1000 objavljeno: Joker 222
januar 2012