Revija Joker - Hibrid nabrekle pesti in razbite glave

ČLANKI
stranka » članki » konzolec - tematski članki » Hibrid nabrekle pesti in razbite glave
...
Sneti v playstation 3 vstavi najnovejši tekkenski izdelek, Tekken Hybrid, ki na enem blu-rayu prinaša animirani film Blood Vengeance, HD-inačico Tag Tournamenta in demo prihajajočega Tag Tournamenta 2. Iz viharja človeških rok, živalskih nog, robotskih riti in mlekarskih jozeljnov pride presenetljivo čil.

Serija tridimenzionalnih pretepačin Tekken, ki je na Japonskem priljubljena brutalno in na zahodu dokaj, je čisto zblaznela. V njej kot liki poleg izvedencev za borilne veščine nastopajo pande, medvedje, kenguruji, velociraptorji, lesene lutke, kibernetske dečve, ruski roboti, azteška božanstva, angeli ter demoni. Eni bruhajo ogenj, drugi iz zrkel šivajo z laserskimi žarki, tretji izstreljujejo rakete. So udeleženci v psihedelični fabuli, ki se je začela običajno, s Turnirjem železne pesti - Iron Fist Tournament oziroma 'Tekken' (tetsu - železo; ken - pest), ki ga je organiziral konglomerat Mishima. Nakar se je postopoma spremenila v izrodek domišljije nakajene gejše s sakejem namesto krvi.
Tekken je odmev japonske obsedenosti z bajkami o mističnem. Ob bazdljivih tatamijih so si gejše in samuraji pripovedovali o šintoističnih duhovih, pošastih in nindžah, ki so bili sposobni izginjati kot kafre. Zlasti pa o mojstrih borilnih veščin, ki so si pokorili nadnaravno. To štafeto, ki se napaja iz japonskega ponosa in zaverovanosti vase, so prevzeli filmi ter končno igre, kjer lahko nad izučenci prevzamemo nadzor.
Tekken ni nič drugega kot napohana zmes, kjer se mešajo bajke, znanstvena fantastika (družba Mishima izvaja kiberposkuse), starševska krutost (Heihachi Mishima sina Kazuyo pri petih letih vrže v prepad), vohunski romani (skrivna organizacija Tekkenshu organizira ubijalske odprave), sodobni kriminalci (jakuze), budizem (Kazuya odplava na višji nivo zavedanja, ko se mu odpre tretje oko), evropske pravljice (volkodlaki, zlodjevske nakaze) in še marsikaj.

Izbrane štacune držijo omejeno izdajo, ki ima slikovito knjižico in CD z glasbo. Ta meša j-pop z zborovskim petjem. 'Extreme edition' ima pa še stick.

Vsak element je tako napihnjen, da ga je težko jemati resno, in se pripenja na kup drugih pripovednih koscev, od ozadij posameznih likov iz osnovnošolskih prostih spisov do krneki dogodkov v slogu korporacije, ki napove vojno svetu in postavi na bojišče cele divizije jurišnikov. Plus podmornice, vesoljske postaje in alternativne zgodovne linije, ki se včasih skladajo s kanonsko in včasih ne. Sporočilo je bilo v prvih treh igrah, ki so tvorile zaključen zgodbovni lok, prispo­dob­no: moč pokvari človeka, kajti direktorski sedež je vzel duše rodbini Mishima - najprej Heihachiju, nato njegovemu sinu, zmagovalcu turnirja Kazuyi ter naposled vnuku Jinu Kazami. A to ni bilo zadosti kul, zato so se za nadaljevanja spomnili, da ima familija Mishima 'hudičevski gen', ki gostitelja transformira v nadnaravno bitje s krili in tretjim učem, ki izstreljuje energijo. Vse to iz navadnega fajterskega turnirja! Diplomske naloge je vredno, da stotisoči vedo na pamet sleherni detajl te štorijalne kakofonije, o kateri celo sam producent serije Katsuhiro Harada pravi, da je “totalna zmeda.”

Hibrid nabrekle pesti in razbite glave objavljeno: Joker 222
januar 2012


sorodni članki