Revija Joker - Napeti živci in možgani

ČLANKI
stranka » članki » namiznik » Napeti živci in možgani
Napeti živci in možgani
...
Rubikovo kocko poznate vsi. Kaj pa Bedlamovo kocko? Afriško uganko? Kitajske obročke? Odslej jih boste, kajti Navi jih že vleče iz svoje (vse)mogočne malhe!

Tole je izkusil slehernik: nov kos hardvera željno iztrgaš iz embalaže in ga po borbi z gonilniki pritiraš v neko stopnjo delujoče simbioze. A prejkoslej pride dan, ko si zaželiš stvarco zapakirati nazaj v originalne ovoje. In tu po pravilu nastopi problem, saj vse lepo v škatlo ne bo šlo, pika. Podobna skrivnost so odvečni vijaki, ki ostanejo po šraufanju mopeda, da o gordijskih vozlih kablov pod mizami in omarami ne govorim. A zagotavljam vam, da boste na take življenjske zagatice gledali drugače, če se boste z njim podobnimi poigrali v nadzorovani, privlačno predočeni obliki. V tokratnem namizniku je namreč govora o mehanskih ugankah, kjer so poleg brihtnosti važni spretni prsti. Te ročne puzle so tako raznolike, osupljive in obenem skromne, da si nujno zaslužijo večjo pozornost. Omenila bom nekaj poglavitnih tipov njih, vsem pa je skupno, da je treba iz zmede narediti red, pri čemer je fizično nasilje nad puzlo odločno izvzeto. Brez škarij in macole, torej.

Pri tej orožarni poleg kovine glasno rožljajo tudi možganska kolesca. Levo spodaj je doma, iz podložk izdelana meleda, ki jo redno podtikam neposvečenim. Takisto fine so lisice, ki so resničen preizkus gibkosti razmišljanja. Čudo z rdečimi kroglicami je ena številnih domišljijskih reševank, ki zahtevajo snetje obročka. Manj naporna žeblja sta kljub preprostosti kar zanimiva, prav tako všečno je kolo, po katerem je treba voditi rinko. Ne pretežko, a zabavno. Čisti začetnik hitro osvobodi tudi v kletko ujeto mino, četudi se zdi naloga nemogoča. Kar je itak namen, saj je potlačenje nejevere pomemben del reševanja.

Izvor takih zadevščin sega daleč v davnino, saj ljudje od nekdaj uživamo v razgibavanju uma. Kitajci so jih filigransko rezljali iz slonovine, Afričani sestavljali iz glinenih krogel ter mladih vej, Skandinavci kovali vštric z žeblji in vikinškimi čeladami. Danes je tako kot povsod na pohodu plastika, vendar imajo ravno zato kovinske in lesene reševanke poseben čar. Vzbudile bodo pozornost, kjerkoli jih boš že potegnil na plano, in čeprav so v osnovi namenjene enemu igralcu, dobi zabava v družbi nove razsežnosti. Med dolgočasnimi predavanji ali vožnjo z vlakom bodo šle iz rok v roke in ko bo eden obupal s krikom, da je hudičevko nemogoče rešiti, jo bo nemudoma pograbil drug. Poleg tega je nekaj perverzno nasladnega v tem, da daš pogruntano zagonetko reševat soljudem in se zabavaš ob njihovih bentečih, neuspešnih poskusih. Seveda je treba pri tem vzeti v zakup, da jo lahko dobiš nazaj nekoliko zdelano, saj je mik uporabe sile premočan. A kot je dejal neki navdušenec, človeška nrav se težko upre izzivu in obenem ne čisla poraza, četudi je treba vozel po zgledu Aleksandra Velikega presekati z mečem. Prav v umetnosti samoobvladovanja tiči brezčasna privlačnost teh miselnih orehov. Ko jih treš med dlanmi, ti rešitev ves čas rožlja v dlaneh in se hihitajoč vztrajno izmika. Toda ob nekem ključnem koraku onkraj puzla končno popusti in tedaj je zadoščenje gromozansko.

Ob takem zakladku se vsakemu ljubitelju milo stori. Izvira iz 19. stoletja, ko so podjetni Kitajci čudovito obdelane okle na veliko tržili v tujino. Sploh v viktorijansko Anglijo, ki je premogla mnogo dolgočasnih salonov in zabave željnih aristokratskih dam. Na prvi pogled je moč prepoznati krasno meledo, hudičev križ, afričanko in kup ostalih miselnic z vrvicami. Danes boste podobno bogatijo na enem mestu težko našli, zato je treba na lov za vsako uganko posebej.

Napeti živci in možgani objavljeno: Joker 166
maj 2007