Revija Joker - Strički smo mi

ČLANKI
stranka » članki » namiznik » Strički smo mi
...
Lego navdušenci se delijo v več sort. Eni vse povr­šine prepredejo z železniškimi tiri, drugi so strojniki in častijo zobnike, spet tretji še niso prerasli ljubezni do dupla. Prav posebna pasma pa so tisti, ki jih od vsega najbolj obsedajo strički. Navi je ena od njih.

Mali, rumenokožni možic je ena od Legovih ikon, ki je usidrana globoko v zavest otrok po letih ali srcu. Tako dolgo je že z nami, da se marsikdo niti ne zaveda, kako je bilo treba v Legovih sk­rom­nih začetkih prav vse zložiti iz osnovnih gradnikov, vključno z lego ljudmi. Prvi preboj je bil, ko so v sedemdesetih niz gospodinjskih setov homemaker poselile kockave družine s smejočimi glavami in gib­lji­vimi rokami. Te figure so bile veliko večje od mo­žič­kov, kakršne poznamo danes. Pravi predhodniki slednjih pa so se pojavili leta 1974. Legu v tistem času ni šlo preveč dobro in je mrzlično iskal načine, ka­ko se spet povzpeti v sedlo. Rešitev se je porodila dizajnerju Jensu Nygaardu Knudsenu. Zamislil si je majhno figuro (minifigure), ki bi hiškam, avtomo­bilom, ladjicam in vlakom zares vdihnila živ­ljenje. Po nešteto urah rezbarjenja je nastal prastriček. Glavo in pokrivala je imel take kot moderni, le da je bil brez potiska in izraza na obrazu. Trup ni imel rok in gibljivih nog, zato je bilo za postavljanje v različne položaje potrebno razdiranje. Ti lutkasti približki so vztrajali do leta 1978, ko so se po več kot petdesetih pro­totipih končno rodili možiclji, kakršne poznamo danes. Simpatični drobtinčki so kocke dokončno izstrelili med zvezde. Postali so Legova živa, prisrčna maskota in še danes poosebljajo vse ključne elemente teh igrač: sestavljivost, ustvarjalnost, kvaliteto, obilico detajlov, zbi­rateljstvo in tkanje zgodb. Ker škratki prav v tem času doživljajo trgovinsko renesanso, v Jokerju z veseljem širimo razgledanost o njih.

Kompleti homemaker so ciljali na deklice, zato so bile figurice za igranje nujne. Tu so se prvič pojavile glave, ki so danes zelo iskane.

Zgodnji človečki so bili negibljivi in brezosebni, narejeni iz štirih ko­sov. Vrh glave je bil sprva brez luknje. Čep so nato izvot­lili, da bi bila nevarnost zadušitve manjša.

Strički smo mi objavljeno: Joker 203
junij 2010