Revija Joker - Sony ericsson xperia play

ČLANKI
stranka » članki » mobidik » Sony ericsson xperia play
Sony ericsson xperia play
...
Sneti

Tole je posebni Sony Ericssonov telefon, ki so ga splovili že marca in je potreboval več kot pol leta, da je prišel do našega uredništva. Gre za razvpito mešanico mobilnika, ki temelji na sistemu Android (2.3 Gingerbread), in igralne konzole, ki se diči z blagovno znamko playstation. Slovencu aparat ni dostopen po normalnih poteh, saj ni v uradni ponudbi uvoznika, zato ga ne ponujejo niti operaterji. Vseeno pa priobčujemo predstavitev, saj se je o njem zaradi play­stationovskega porekla dosti govorilo.

Sony svoje znamke oziroma embleme tlači povsod, zato imamo telefone z zaslonom bravia, fotoapara­tom cyber-shot, predvajalnikom walkman. Zdaj imamo še takega s certifikatom za igranje igric playstation.

Kot naprava za komuniciranje je standardna androidna oziroma že malo zastarela. Dotikabilni štiripalčni zaslon zmore ločljivost 480 x 854, vendar je orenk pod nivojem pr­ve Samsungove galaksije S in retinastega iphona 4. Pomnilnika je pol giga, za shrambo skrbi kartica mic­ro SD (8 GB dobiš zraven), dočim ima kamera pet megapikslov in se ne obnese v slab­ših svetlobnih pogojih. Procesor je Qualcommov enojedrnik scorpion pri 1 GHz, čigar podhranjenost ob­ču­tiš, če denimo čitaš večje PDFje. Pomaga mu grafični procesor andreno 205. Softversko ni aparat nič posebnega, večina nucnikov je, kot pravi Sony Eric­sson, za download. Ima pa hišno kožico Timescape, ki celotno socialno dogajanje postavi na eno mesto.
Glavna posebnost je pod ekranom. Če tega v vodorav­ni legi potisneš navzgor, v slogu PSPja go razkriješ nabor znanih playstationovih gumbov. Ti izdajajo, da se hoče xperia play prikupiti bolj resnim igralcem, ki bi radi na telefonu imeli več od šlatalnih igric. Levo je soliden digitalni križec, desno so dobri knofi s standardnimi PS-simboli, na sredini sta drsni ploščici, ki emulirata analogni gobici, pod kazalcema pa gumba L1 in R1. Ploš­čici sta bolj tako, L1 in R1 sta za večje roke malo nerodno dostopna in nista klikotava kot pri PSPju. V nekaterih špilih njihova raba ni smiselna, recimo v tis­tih, kjer s prstom vlečeš po ekranu. Če pa gre za streljanke, dirkačine, pretepačine in podobno, je izkušnja nadmočnejša. Problem je v tem, da podpora gumbom ni stalna. Nekatere splošne androidne igre, kot je Drag Racing, jih prepoznajo, druge, recimo Meteor Blitz, ne.

Shift HD se zaradi gumbov vozi luštno, gotovo bolje kot z nagibanjem fona in šlatanjem zaslona. Tudi videz je lep. Škoda, da je igralnost bolj šrot.

Xperio play najbolj izkoristijo špili, ki jo namensko podpirajo. V Android Marketu jih najdeš pod oznako 'xperia play optimized', v menijih telefona pa je ikonica za orodno vrstico, od koder jih pridobivaš neposredno. Nekateri tu zbrani naslovi so iz Android Marketa, drugi iz Gameloftove in EAjeve štacune. Eni so brezplačni, druge lahko preizkusiš pred nakupom, za tretje plačaš. Več deset jih je in segajo od trirazsežne pretepačine Bruce Lee Dragon Warrior prek Fife 10 in Modern Combata 2 do Sims 3, NFS Shifta HD, vojnozvezdnega šuterja Star Battalion, Shadow Warriorja (kopija Uncharteda) in skakačine Wind Up Knight. Številne od teh iger podpirajo gumbe, bržda pa tudi grafični procesor, saj je podoba marsikdaj nenavadno dobra. Bruce Lee je recimo igralno slab, po videzu pa poligonsko lep in gladko tekoč – v to obliko bi zlahka sp­ravili kak starejši Tekken. Tridimenzionalne spo­sobnosti nadalje ozarijo Shift, Dead Space in Tiger Woods, ki so videti jako kul, pa tudi Minecraft Pocket Edition. Kljub formalno ne najmočnejšemu drobu se xperia play videzno kar izkaže. Ponekod je prisotno tudi lokalno in internetno večigralstvo (Star Battalion), ki deluje, a ni pogosto.
Logotip 'playstation certified' na škatli ne označuje povezave s Playstation Store in deljenja računa s PS3 ter PSPja. Namesto tega gre za širšo oznako, ki jo planirajo za več naprav in pomeni, da lahko katerakoli od njih gladko poganja igre iz spletne malhe Playstation Suite. Polniti jo nameravajo s staro (PS1, PSP) in novo vsebino. Zaenkrat so znaka 'PS certified' deležne xperia play in Sonyjevi tablici, dobila naj bi jo še vita. PS Suite je žal še v povojih in nudi le šest iger za playstation 1, med njimi Syphon Filter, Cool Boarders 2 in Medievil, vsako po pet evrov. Povrhu do njih iz Sloveni­je ne moreš potom namenske ikone, ker 'servis ni na voljo v tej regiji', marveč jih je treba poiskati v Marketu. Kakovost oriše prednaloženi Crash Bandicoot s PS1 v PSPjevi inačici, ki je videzno fin in se z gumbi igra lepo. A čakati, da se bo Suite napolnil, je nategunsko, saj bi moralo biti to urejeno ob lansiranju, kaj šele pol leta po njem.
Za širšo ponudbo se je tako treba zateči k emulatorjem na Android Marketu, kot je FPse za PS1, ki podpira xperijine gumbe, in z njimi poganjati filete ISO. Sramota za Sony. Kajpak so na voljo tudi nekajevrski emulatorji drugih starih sistemov, od mega driva do nintenda 64, ki takisto profitirajo zaradi otipljivih knofov, če jih le podpirajo. Vsi jih ne, recimo spectrumov Marvin. Na splošno delujejo dobro, na primer SuperGNES za SNES, ki že v zastonjski verziji prebavi skoraj vse rome in podpira xperijine knofe.
Xperia play stane okrog 300 evrov. Kot androidni telefon je zadostna, kot igralna naprava pa ima potencial, ki ga je Sony doslej slabo izkoristil. Sp­loš­na publika je ne bo spoznala, a morebiti se zanjo ogreje kak navdušenec, ki bo na njej drkal emulatorje in androidne špilčke. S svojimi fizič­nimi gumbi je v ta namen dejansko precej boljša od zgolj ekranske konkurence. 

Sony ericsson xperia play objavljeno: Joker 220
november 2011