Revija Joker - Samsung galaxy note

ČLANKI
stranka » članki » mobidik » Samsung galaxy note
Samsung galaxy note
...
LordFebo

Vsi, ki so me videli s temle novim Samsungovim čudom, so me nejeverno spraševali, če moj mobilnik raste. Zasebno namreč uporabljam galaxy S2, ki je že sam po sebi orenk plošča, note pa je njegov 145-odstotni posnetek. Tolikšna je namreč površina onegaja v primerjavi s priljubljenim samsungom. Ni neumestna pitalica, kaj tale naprava sploh je. Največji mobilnik? Najmanjša tablica? Oboje, pri če­mer je ipak miš­lje­na kot telefon, kar tablice pač niso. Rokovanje z njim je enako kot pri S2, saj ima isti sistem 2.3, videz in programje. Ter vse drobne minuse. Tudi operaterji galaxy note, ki stane 600 EUR, kla­sično sub­vencionirajo.

Taka je videti skicirna aplikacija, ki ima švoh vmesnik. Drugače je no­te vr­hunski telefon z vsemi možnimi pritiklinami od direktnega wi-fija do DLNA.

Korejci so šli z onegajem na novo področje: na čečkanje s presom, kakršnega smo zelo dolgo nazaj izkusili z dlanč­ni­k­i. Note v ohišju namreč skriva oni starodobni stilus, iz katerega se je delal norca Jobs na predstavitvi iphona pred polpetim letom. Seveda ga prvenst­veno še vedno up­ravljamo s pr­stič­nim boža­njem, zo­botrebec pa so dodali z namero oponašanja beležnice. V ta namen so vključili aplikacijo, ki naj bi nadomestila listke za štacuno in skicirko.
Se spomnite, kako je to delovalo na palmih in ipaqih? Jako kilavo. V desetih letih se je zadeva nedvomno popravila in postala stoodstotno odzivna, sem si mislil. No, uštel sem se. Sicer je težko verjeti, ampak samozavestno zapišem, da je notovo peresovanje veliko razočaranje in prilično brez zveze. Prvič, zaznavanje zaostaja, če­sar v taki meri resnično nisem pričakoval. Ni tako hudo kot v starih časih, ko so se črte izrisovale še dve sekundi po prenehanju, a je opazno in moteče. Drugič, bavljenje s pisalom je nerodno, ukazi z njim ne primejo dobro, pikanje ni docela natančno, na površini počivajoča dlan često pritisne gumb za nazaj, rabo pa spremlja neprestano motenje in s tem nezadovoljstvo. Tretjič, priloženi notesni urejevalnik je edini programčič, ki podpira pisalo. Poleg rokopisa ter rokorisa omogoča uvoz podobic in zem­ljevidov, a je slabo izdelan, omejen in ima okoren vmesnik. Fotoeditirno orodje risanja ne šmirgla, kar je apn. Sem pri­ča­ko­val, da bom fotkal fris, koj dorisal brke in poslal. Tako pa je treba posnetek uvoziti v prej omenjeno aplikacijo in se ubadati z njenimi kapricami. Od nabora iz škatle je s peresom združ­lji­va edinole še po­s­­rečna igrica Cra­yon Physics, medtem ko je nekaj dodat­nih piši-briši pro­g­­ramč­kov zastonj na voljo v Samsungovi štacuni. In četrtič, izpostavljena razpoznava pisave je neuporabna.
Kot ustvarjalec in vsesp­loš­­­ni izkoriščevalec teh na­prav sem se s čečkarijo pre­cej bavil, pošiljal na roke pisane MMSe in krasil fot­ke, čeprav omejeni softver zahteva dosti ovinkarjenja. Za take hece je reč zanimiva, zlasti če premoreš nekaj risalske žilice. Odpade pa praktična, resnejša raba v smislu beležk, zapiskov na sestanku in skic. Tudi otroci s paličico zaradi negladkosti niso bili zadovoljni.
Sem prepričan, da bodo Samsungovi ljudje ob naslednji povedi pozeleneli, ampak tisto, kar loči Apple od Korejcev, sta dovr­še­nost in koristnost. Če bi takole notesarjenje vpeljali Jabolčniki, bi bilo premišljeno in dodelano tako tehnič­no kot uporabniško. Samsung pa te plati nima poš­­timane. Dober primer je glasovni nadzor, ki je proti Siriju srednjeveški in ga bržda ne koristi nihče. Večino reči sicer naredijo dobro, a ne vr­hunsko, in stavijo na količino. To se vidi že po lastnem softveru, ki ga je obilo, a je nekam nenavdahnjen in se ni v letu dni nič izpopolnil. (Na srečo ima note isti predvajalnik kot galaxyji, zato igra MKVje.)
Toda kjer ga v softveru Apple nadmudri, Samsung vrne v železnini. Zmagovalni zaslon AMOLED, ki se diči s črno črnino in sijajnimi barvami, so še dodelali, tako da je na diagonalo 5,3 palca napeta mreža 720 x 1280 pik. Rezultat je za prste obliznit. Procesorska moč je prav tako najvišja, saj gre za 1,4-gigaherčni dvojedrnik A9 v spregi z gigabaj­­tom delovnega pomnilnika. Upravljanje je zategadelj z izjemo stilusiranja gladko in urno, naj si gre za za­ganjanje programov, špilanje vrste HD-iger ali snemanje videa 1080p in dodajanja učinkov na 8-megapikselne fotke.
Note je velika, skoraj dva ifona velika plošča. Držanje ob ušesu in enoročno upravljanje sta sicer čisto izvedljiva, a že na meji neintuitivnosti in smešnosti. Oprijem ni najbolj zanesljiv, tolikanj bolj, če si na kolesu, v avtu ali na ozki brvi nad prepadom. Tudi s transportom zna biti križ. V prsni žep večine jaken, kjer se S2 počuti komot, ni šel. Pozimi ni težav, ko imamo velike žepe, poleti pa si obsojen na pedrtošl.
Zato me zanima, kako bo javnost sprejela galaxy note, saj Samsung v tež­nji po prestolih na vseh področjih tipa in preizkuša različne niše ter ho­če s svojimi izdelki nasičiti trg, dasi kar malo na silo. Če odmislim notes­niško invalidnost, se mi raba po dveh tedni dopade. Telefoniziranja sem se privadil, širina ok­na pa mi je ljuba za kazanje fotk, branje časopisov in surfanje, kar mi je zaenkrat v redu kompenzacija za velikost. Če bi čutil kakšno željo po tablici, je ob tej napravi gotovo ne bi več. Je pa vprašanje, ako bom ob njej zadovoljen na dolgi rok oziroma kdaj mi bo prvič poš­­teno padel po tleh. 

Samsung galaxy note objavljeno: Joker 220
november 2011