Revija Joker - Finski mango

ČLANKI
stranka » članki » mobidik » Finski mango
...
Napredni mobidični uporabnik LordFebo da drugo možnost sistemu Windows Phone in svetlogledo upa na dopadljivost. Žal ga Microsoft ponovno razočara na vseh področjih.

Android in iOS sta bila jeseni 2010 že uveljavljeni okolji, ki sta rezali večino pogače pametnih telefonov, medtem ko je bila zgodovina mobilniških Oken kilava. Tudi takratna splovitev pompoznega Windows Phone 7 področja ni pretresla, kajti nov sis­tem je bil sicer očesu dopadljiv, vendar nedodelan. Spi­sek pogrešanih elementarnosti, od funkcije copy/ paste prek videoklica do podpore HTMLju 5, je bil dolg. Namečkoma je imel omejujoč vmesnik in v primerjavi s konkurenco skrajno skopo ponudbo aplikacij. Za piko na i pa je blagovni znamki škodila pič­la bera bednih aparatov. Temu primerna sta bila zani­manje in uspešnost. Microsoft je tako za prodor nuj­no potreboval močnega hardverskega partnerja.
S prodajo skoraj stotih milijonov kosov, kar je predstavljalo 22-odstotkov globalnega posla, je bila finska Nokia lani še zmeraj največji izdelovalec mobitelov. A to je bil učinek inercije, kajti leto poprej so imeli skoraj tretjinski tržni delež. Finci so izgubljali, o tem ni bilo dvoma. Prodajali so le še poceni naprave, dočim na področju pametnih telefonov niso imeli resnega modela. Predolgo časa so se namreč oklepali slepouličnega sistema Symbian. Microsoftovo iskanje jim je prišlo kot naročeno.

Finski mango objavljeno: Joker 225
april 2012