Revija Joker - Windows Media Center Edition 2005

ČLANKI
stranka » članki » programje » Windows Media Center Edition 2005
...
Luni iz varnega zavetja svojega naslanjača navdušeno bulji DVDje, posluša glasbo, brska po spletnih trgovinah in se pogovarja s preostalimi Kremastimi.

Dnevna soba je od nekdaj sveti gral računalniške industrije - zaželena, a nedosegljiva rešitev vseh težav in zagat. Kljub napredku ozaveščenosti ogromna večina ljudakov abake namreč še vedno dojema kot visoko tehnologijo. Za razliko od radia, televizije, videorekorderjev in podobnih gizmov našim ljubim strojčkom ni uspelo doseči statusa zabavniške priprave, ki bi jo brez pomisleka stlačili v sleherni dom. Različna podjetja posledično besno iščejo ključ za preboj v osrednje bivalne prostore. Videli smo že vse mogoče, od pripravno oblikovanih in cenovno ugodnih 'domačih' strojčkov prek internetnih šatulj do kockastih HTPCjev (Home Theatre Personal Computer). V tujini so zadnje čase na primer priljubljeni tako imenovani DVRji (Digital Video Recorder). Gre za naslednike klasičnih videorekorderjev, ki omogočajo snemanje več kot stotih ur TV-programa, pregledovanje in urejanje vsebin, prikazovanje podatkov in sporedov za vse kanale ter celo kupovanje filmov. Za fensi nazivom se skrivajo preprosti, strojno precej šibki računalnički, zapakirani v privlačne škatlice in podprti z namenskim programjem. Pri nas jih zaenkrat ni videti, vendar so se predvsem v Čezlužju močno prijeli (verjetno ste že slišali za tivo in replayTV).

Media Center 2005 smo imeli priložnost preizkusiti v podobnem okolju (minus zelenjava) in priznati moramo, da je izkušnja fantastična!

A vsi poskusi niso izključno strojne narave. Že dobra tri leta se peceje v dnevno sobo trudi spraviti Microsoft, in sicer s posebno izdajo Oken XP, imenovano Media Center Edition oziroma MCE. Srčika njihovega upa je aplikacija (presenečenje!) Media Center, katere namen je vsakdanježu ponuditi osrednjo večpredstavno zabavniško konzolo. Paket zmore predvajati glasbo, sukati različne oblike videa (vključno z DVDji), prikazovati zbirke fotk, posredovati teve program, snemati na zapisljive bajsiploščke, naročati filme ter kup ostalega. In ker je velikan nedavno izdal prenovljeno različico 2005, ki odpravlja napake predhodnic in dodaja nekaj preprotrebnih novosti, smo se odločili zadevščino temeljito preizkusiti ter ugotoviti, zakaj se o njej tako malo govori.

Windows Media Center Edition 2005 objavljeno: Joker 137
december 2004