Revija Joker - CorelDraw X3

ČLANKI
stranka » članki » programje » CorelDraw X3
...
Krivuljasto vektorski LordFebo se otroško razveseli šatulje z novo različico njemu najljubšega in najdlje spremljevalnega programa.

Če odmislim ancientni Print Master iz dosovskega okolja, je bil CorelDraw 1.0 moj prvi grafični program, s katerim sobivam odtihmal. To pomeni od oka šestnajst let. Dasi je orodje skozi čas pridobilo na zmogljivosti in se odebelilo v zajeten oblikovalski paket, ostaja osrednji del, torej Draw, zvest koreninam tako po videzu kot po domačem in prijaznem občutku pri operacijah z vijugami ter črkami. Zato ni čudno, da je najbolj razširjen od vseh sorodnih izdelkov. Zlasti je pogost v gospodinjstvih in manjših firmah,
saj je skupek napram Adobu znatno cenejši, za nameček pa založba Corel starejše različice tradicionalno prodaja za bagatelo ali z njimi obdaruje kupce novih računalnikov. A čeprav je CorelDraw cenejši, bolj intuitiven in konec koncev zmogljivejši (ja pa je!) od Illustratorja, se v studijih nikoli ni prijel. Razlog je njegova pregovorna hroščatost, ki je vrh dosegla nekje okoli osme izdaje. Že nestabilnost je bil dober razlog za opust programa, nakar je prišla še nezanesljivost, ki je botrovala nemalo primerom, ko si kao uspešno shranil svojo veleprojekt, nakar ga nisi mogel več odpreti. Avtorji so desetico resda sprogramirali na novo, vendar iz lastnih izkušenj povem, da se mi je še vsaka verzija, vključno z dvanajstko, občasno zrušila. Na srečo sesuvanja datotek ni več in povrhu so že pred leti vdelali učinkovito varovalo, ki zazna majavo obnašanje ter omogoči pravočasno varnostno shrambo. Kako je s trdnostjo novinca, si ne upam špekulirati. Z njim sem intenzivno delal dva tedna in nisem zasledil nobenih nenavadnosti, a še vedno je govora o Corelu, zato roke v ogenj zanj ne dam.

Vsa orodjarna CorelDraw Graphic Suite X3 po novem sestoji le iz treh komponent: Drawa, Photo-Painta in shranjevalnika zaslonov Corel Capture. Slednji je zelo zelo okleščena izvedenka HyperSnapa in deluje le v Oknih, ne pa tudi v videu in igrah. Kam sta šla Rave in Trace? Slednji - vektorizator bitnih slik - je po novem kar del Drawa, dočim so izdelovalnik spletnih vektorskih animacij Rave opustili iz dveh razlogov. Prvi je ta, da jim ga enostavno ni uspelo narediti tako, kot se zagre, saj se je često puntal in delal po svoje, zmogljivost pa je bila proti Flashevi naravnost patetična. Drugi razlog tiči v Adobovi potezi, da naredi razširjen in priljubljen format SWF odprtokoden, kar bo sprožilo povodenj poceni ter zastonjkarskih stvariteljskih programov.
Corelova suita stane 146 tisočakov, štiriinsedemdeset za nadgradnjo (razpečuje jo CHS, 1 / 560 65 02), in poleg programja vsebuje še tri zgoščenke s tisoč tipografijami, deset tisoč cliparti ter tistoč tristo fotografijami, ki so vsled oteževanja presnemavanja katalogizirane v zajetni bukvi in ne v elektronski obliki, denimo v dokumentu PDF. Ta 'analognost' je za uporabnika zoprna, saj se ti mora bukva kar naprej svaljkati po mizi. Pograjam še dejstvo, da so fotke sicer fantastične, vendar so le v ločljivosti PAL! Le kako si lahko pomagaš z njimi, ko pa nimajo niti 800 x 600 pik???

CorelDraw X3 objavljeno: Joker 152
marec 2006

poglavja članka:

Uvod

Draw X3

Photo-Paint X3


sorodni članki