Revija Joker - Čeri interneta

ČLANKI
stranka » članki » programje » Čeri interneta
...
Vsakodnevno širokopipično surfanje zahteva posebno pripravo abaka in na njem naloženega programja. V nasprotnem primeru kaj hitro pride do okužb ali celo kraje podatkov. Kako in s čim se temu ogniti, razkriva doktor Lun(ovsk)i.

Vprašanje internetne varnosti že dolgo ni več tema, s katero se ukvarjajo le računalniški zagrizenci. S prodorom spleta v življenja splošne populacije se je močno razširila zavest o njega nevarnih straneh. O posebej uspešnih virusih in črvih navsezadnje radi obveščajo po poročilih, dnevno časopisje nemalokrat gosti članke na temo maliciozne kode, o zaščiti omreženih kompov se pogovarjajo po radiu ... Bombardiranje z vseh strani je nedvomno koristno, saj zmanjšuje število morebitnih žrtev. A po drugi strani med (največkrat) nevednim ljudstvom ustvarja pravo grozo do vsega internetnega. Poznam osebke, ki iz strahu pred za slehernim vogalom prežečimi virtualnimi bavbavi net uporabljajo le za kratek čas, in še to le takrat, ko res ne gre drugače. Še neprimerno več je takih, ki zavračajo vsako možnost uporabe kreditne kartice za internetne nakupe, kaj šele, da bi pomislili na spletno bančništvo. Tovrsten odnos kajpak najbolj škodi ravno njega lastnikom, saj je net za sodobnega človeka nujen del vsakdanjika. Odpovedati se mu vsled slonov, ki so v resnici miši (ali, v najslabšem primeru, dobro rejeni psi), je povsem kontraproduktivno. Čeprav drži, da so mrežna prostranstva polna nepridipravov in pasti, jih je moč s par programčki, nastavitvijo ali dvema in predvsem s trezno glavo obiti v veliki meri, če že ne docela. Ogledali si bomo, kako.
Toda pričujoči spis ni namenjen le začetnikom. V njega prebiranje vložene minute bodo prav prišle tudi tistim, ki internet jemljejo kot nekaj samoumevnega in se v njem znajdejo kot ribe v vodi. Kot me je nedavno podučil izredno spretno zamaskirani MSNjevski črv, je totalna varnost utopija. Podcenjevanje sposobnosti in domiselnosti nepridipravov na koncu pripelje do okužbe in sramotnega obnavljanja zadnje varnostne kopije diska. Zategadelj to priložnost izkoristite za preverbo še tako debelih ščitov.

Čeri interneta objavljeno: Joker 161
december 2006