Revija Joker - Star Trek Into Darkness

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Star Trek Into Darkness
Star Trek Into Darkness
...
Quattro

Kapo dol pred JJ Abramsom. Še enkrat mu je uspelo z ravno pravšnjo merico skrivnostnosti, neposrednega zavajanja – da, tudi v napovednikih – in nadzorovanim uhajanjem drobcev informacij povedati o novem filmu vse, a hkrati nič. Tega se zaveš šele po ogledu novih dogodivščin fantov in dek­let, ki pogumno gredo, kamor ni šel še nihče.

Podvig gre v temino 16. maja, tako plosko kot v 3D.

Z Into Darkness smo dobili potrdilo, da nameravajo scenaristi povedati več ali manj isto zgodbo, kot so jo prikazali izvirni filmi. Četudi jim je alternativna časov-na nit, ki jo je sprožil romulanski rudar Nero v filmu iz leta 2009, dala proste roke za naprej, so očitno mnenja, da tovrstne anomalije ne morejo bistveno spremeniti toka zgodovine. Ključni dogodki težijo k temu, da se zgodijo, in razlike so le v podrobnostih.
Tako na začetku vidimo Kirka, ki brez trohice slabe vesti prekrši Prvo direktivo, kar ga stane kapitanskega stola, a ga po terorističnem napadu, v katerem nasrka njegov mentor, dobi nazaj. Potem gre na lov za teroristom Johnom Harrisonom (kot vedno izjemni Benedict Cumberbatch), bojda članom skrivnostne Sekcije 31. Slednjo si predstavljajte kot oddelek, ki za Federacijo opravlja umazane posle. A model, ki je tako fizično kot intelektualno nadmočen Kirku in vsemu človeštvu, jo pobriše na Qo'nos. Klingonski domači planet ni izbran naključno, saj ta bojevniška vrsta komaj čaka na izgovor, da s Federacijo stopi v vojno. Ka­že pa, da so podobni vročeglavci tudi na človeški strani. Je Jim eden od njih? In kakšno vlogo ima pri vsem tem Harrison?

James Tiberius Kirk znova uspešno eksperimentira na področju aplikativne ksenobiologije. Bo morda njegovo kariero prekinila pričujoča luštna blondinka?

Na koncu se spet izkaže, da poudarek filma ni na dogodkih, marveč na likih in odnosih, ki jih imajo drug z drugim. Ko se Kirk očitno sprašuje, zakaj se mu Spock ves čas postavlja po robu, in mu Uhura zaupa, da v njenem odnosu z Vulkancem ni vse v najlepšem redu. Ko Sulu pokaže svojo temno stran. Ali ko Bones dobiva čir na želodcu zaradi lahkomiselne mularije, ki ga bo vsak čas stala dobrobiti in življenja. V to razgibano dinamiko med akterji prileti Harrison in ji zgolj doda novo dimenzijo. Je negativec z namenom, logiko in ozadjem, ki se obrtniško tempirano odkrije pred gledalcem. Torej z vsem tistim, kar smo v predhodniku pogrešali pri Neru. Ne da bi bil Benedict toliko boljši igralec od Erica Bane. Slednji preprosto ni imel materiala, s katerim bi lahko kaj naredil.
Bombastične akcije v drugo ne manjka, kakor tudi ne milijona podrobnosti in referenc, ki jih JJ z lopato nametava v svoje izdelke. Od modelčkov vseh Enterprisov na admiralovi mizi do kosmatega tribbla na McCoyevem pultu ali predstavitve dr. Carol Marcus, s katero je Kirk v izvirni časovni niti imel sina. Oziroma kratkih prizorov, ki so dobesedno prepisani iz Khanovega besa in Iskanja Spocka, le da so zasukani malo drugače. Into Darkness se zato ne bo mogel izogniti primerjavam z Wrath of Khan, splošno priznanim kot najboljšim filmom iz franšize. In zna biti, da bo najbolj pravoverne trekerje razkuril še bolj kot predhodnik, češ, da so scenaristi (Abramsova stalna zasedba: Roberto Orci, Alex Kurtzman in Damon Lindelof) uničili odlično zgodbo.
Takim ostaja izvirnik, medtem ko bodo ostali nad novo vizijo najverjetneje navdušeni. To so pač Zvezdne steze za generacijo 21. stoletja. In petletna misija se je šele začela.

Star Trek Into Darkness objavljeno: Joker 238
maj 2013