Revija Joker - Evil Dead

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Evil Dead
Evil Dead
...
Sneti

Pravi strah se porodi tedaj, ko nimaš izhodov. Ko priklenjen in začepljenih ust ne veš, kako bi ušel maskirancu, ki ti hoče s topim rezilom izrezati srce. Zakaj topim? Da bo dlje trajalo! Če pa vidiš ducat načinov, kako debilu zavdati, se treseš manj.

Kadavre je zloba v kinu popadla 9. maja.

To je problem dosti grozljivk, tudi rimejka klasike Evil Dead iz 1981. Ko v gozdno kočo pride pet mladih, da bi pomagali kolegici odvaditi se drog, storijo vse, da bi se lahko dvignilo starodavno zlo, jih enega za drugim obsedlo, ubilo in nato z vzdržljivimi reanimiranimi trupelci zavdalo še živim. Zvedavi očalarski pametnjakovič se potrudi, da iz čarovniške knjige prebere coprniška zaklinjanja, in vsi blazno radi hodijo okoli sami. Pač zato, da jih lahko zlodej ostudno nadleguje. Kri šprica, udje odpadajo, črevca plahutajo in malo je računalniških očitnosti. Če ti take zadeve dogajajo in meniš, da so nekonkretni duhovi v filmih tipa Paranormal Activity za reve, ti bo Evil Dead bržda sedel. Ne bom lagal, da sem po ogledu dobro spal.

Tile mrtveci so kar grozljivi, bolj kot nedeljski zombiji, kakršne gledamo pri Walking Dead. Čudaško trzajo, se samomutilirajo in nikdar, nikdar ne odnehajo.

Vsekakor pa se nisem mogel tako vživeti, kot bi se, če iztek ne bi bil tako mlahav in če bi dali avtorji več na smisel ter metaforiko. Slednje resda nekaj je v tematiki družine in točk v človeški duši, na katera se lahko prisesa Gospodar laži. Na tej podlagi bo lahko Marcel ugotavljal, da gre za cerkveno in protifeministično zaroto. A premalo. No, res pa je, da izvirnik, ki mu nova inačica ohlapno sledi, po tej plati ni bil biser. Kulten je postal zato, ker zaradi drzne režije Sama Raimija in poskočnega scenarija nisi vedel, ali je vse skupaj zajebancija ali ne. Ver.2013 se jemlje resno, med drugim na rovaš kontroverznih scen v slogu botaničnega posilstva, s čimer pa je manj efektivna in bolj na prvo žogo. Tudi zato, ker ustvarjalci (med njimi Raimi) niso imeli Brucea Campbella, čigar legendarni jeklenočeljustni pojavi ni kos nobeden od novih, povprečnih igralcev.

Evil Dead objavljeno: Joker 238
maj 2013