Revija Joker - X-Men: Days of Future Past

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » X-Men: Days of Future Past
X-Men: Days of Future Past
...
Gerald

Odkar se je ansambel Avengerjev izkazal za dobičkonosni hit, so se veliki studiji, ki si lastijo supermoževske licence, dodatno preusmerili v superherojske skupine in množičnost. Zadnji Spiderman je imel tri negativce in za prihodnjega jih obljubljajo šest, v naslednjem Supermanu se ne bo pojavil le Batman, ampak bodo nakazani zametki Justice League, z Wonder Woman in Cyborgom vkup. Tukaj pa že imamo sveže Može in Žene X, ambiciozen poizkus združiti staro mutantsko zasedbo z novo.

Ujemite mutante v kinu, če jih še niso izgnali.

Dnevi prihodnje preteklosti so okvirno narejeni po istoimenskem stripu iz 1981, vendar gredo v marsi­čem po svoje. Zgodba preskakuje med temačno prihodnostjo in preteklostjo v sedemdesetih, kakih deset let po First Class. V prihodnosti mutante in ljudi, ki jim pomagajo, napadajo roboti Sentineli. Ti so se zmožni prilagoditi sposobnostim nasprotnika, zato je boj z njimi obsojen na neuspeh. Dolgoletna nasprotnika, Profesor X in Magneto, zato združita moči in s pomočjo Kitty Pryde pošljeta v preteklost Wolverina, edinega, ki lahko preživi prenos. Njegova naloga je, da pobota njuna mlajša sebe in prepreči Mystique, da bi izvedla atentat na znanstvenika Traska (mogočno brkati Peter Dinklage) in s tem sprožila holokavst.

V stripu v preteklost pošljejo Kitty Pryde namesto Wolverina. A kje bi si studiji upali tvegati z žensko protagonistko v superjunaškem spektaklu?!

Drži, da film pričakuje določeno merico predznanja in da se bo moral nekdo, ki ne pozna ozadne zgodbe, dodobra osredotočiti. Poleg tega je naphan z liki – poleg omenjenih so tu Beast, Colossus, Iceman, Sunspot, Storm, Warpath, Bishop .... Vendarle pa ti z nekaj truda in predznanja uspe spremljati rdečo nit, ki se vleče skozi širšo družbeno politično sliko in ustvari zapomnljive trenutke. Nekateri so tehnični, recimo ko hitri Quicksilver rešuje somutante pred izstrelki. Škoda, da so ga uporabili le epizodno, saj je nadvse posrečen lik. Drugi so globlji, zlasti tisti, ki se tičejo raz­lik med mladimi osebami in njihovimi inačicami v prihodnosti. V tem filmu najbolj spoznamo, kako so se znani junaki, ki niso Wolverine, razvili in čemu so postali taki, kot so.
Novi X-Meni so solidni vsebinsko in akcijsko. Dogajali bodo tako fanom stripov kot bolj šundovske znanstvene fantastike. Predvsem pa gre za najbolj stripovski film v X-seriji in širše, saj bi bil kljub temu, da se ne drži starega imenskega izročila, zlahka grafični roman. S tem ustvari dostojen most med svetovoma gib­ljivih in nepremičnih slik. 

Peter ’Tyrion’ Dinklage kot izumitelj dr. Trask je posredno odgovoren za situacijo. Atentat nanj sp­ro­ži mutantski holokavst, ki se razširi na celotno človeštvo.

X-Men: Days of Future Past objavljeno: Joker 251
junij 2014