Revija Joker - Edge of Tomorrow

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Edge of Tomorrow
Edge of Tomorrow
...
Sneti

Po kuloarjih slišim, da je Na robu jutrišnjega dne narejen po japonskem stripu, mangi, zaradi če­sar ima velike meče ter hude robote. Plakati to mišljenje spodbujajo, a nekoliko zavajajo. Prvič, manga obstaja, vendar film bolj kot na njej temelji na kratkem tokijskem romanu All You Need Is Kill. In drugič, slog je drugačen, kot bi pričakoval od vojščakov v eksoskeletih ter s konkretnimi sabljami v rokah. Saj je dosti rompompoma, ampak bolj 'evropskega' in osebnega, ne tako nazaj potegnjeno veličastnega kot v Pacific Rimu in Transformerjih. 
Človeštvo je znova v nevarnosti zaradi napadalcev iz vesolja, tu imenovanih posnemovalci ali 'mimics'. Ime ni razloženo, gre pa za Matrixovim jako podobne kovinske lovkaste falote, le da z magičnim pridihom. Vojna ne gre najbolje, nakar glavni lik, kvazisoldat William Cage (Tom Cruise), zaradi nenavadnega dogodka na bojnem polju pridobi sposobnost resetiranja dneva po zgledu filma Groundhog Day. Le umreti mora. Z bjondo Rito (Emily Blunt), ki riti res nima, zato pa modre učke in veliko odločnosti, tisočkrat crk­neta, da bi prišla do srca invazije.

Cruise ima ravno prav glupo faco, da izpade kul v humornih delih, in zagrizeno resno iz Nemogočih misij, da se lahko gre klasičnega junaka.

Zasnova posebej v prvi polovici botruje nenavadnemu tempu, ko se skupaj s Cagom še privajaš na ostre preskoke in možgane kravžljajoče situacije. Solidna strelsko-mlatilna akcija z vražje hitrimi in krvoločnimi mimiki, ki jo omogočajo baterijsko napajane bojne obleke. se izmenjuje z rastjo protagonista, ki je spo­četka vse prej kot klasičen heroj. Nasprotno, šeprtljav strahopetec je, ki si ne upa v vojsko in ga morajo vanjo 'vpoklicati' s silo. Tudi nekaj razmisleka o naravi vojne nudi scenarij, ki me je na nekaj mestih spomnil na kultni ZF-roman The Forever War o neznosnosti in nesmiselnosti bojevanja. Se pa film s takimi elementi kasneje ne ubada več, saj ga bolj zanimata klišejska ljubezenska zgodba in prikazi samo­žrt­vo­valnega človeškega junaštva, ki so v precejšnjem nasprotju z začetkom. Nekam se pobere tudi humor, ki je nekaj časa izpostavljen in čisto po azijsko v ostrem nasprotju s sicer resnim tonom. Ob krikih, ko William komedijantsko umira na raznorazne boleče načine, se je težko ne smejati.
Čeprav višek in iztek pri tistih, ki v ZFju ne iščemo le eksplozivno buhteče zabave, ne pustita dobrega okusa, se Edge of Tomorrow uvrsti v kategorijo 'je za pogledat'. Kljub temu, da je literarna premisa nudila več zrn, ni spotikav kot Cruisov prejšnji tovrstni izdelek, Oblivion, ter pretenciozen kot Blomkampov Elysium. Pač ve, da je namenjen zlasti zabavi, in je s tem zadovoljen. Tudi prav. 

Edge of Tomorrow objavljeno: Joker 251
junij 2014