Revija Joker - Krvavi zajebant

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Krvavi zajebant
...
Podtalni ljubljenec superjunaške scene Deadpool je končno dobil lastni film. Na ogled krene Sneti, ki spotoma razloži lik in odigra špil.

Deadpool je splošni publiki manj znan stripovski junak s posebnimi močmi, ki pa si je s samosvojim humorjem pridobil nezanemarljivo občinstvo. Luč dneva je ugledal v devet­desetih in bil sprva barabin, nakar se je skozi last­no serijo prelevil v zajedljivega komedijanta, ki brije norce iz res­no­bnosti običajnih herojev in njihovih zakonitosti. Kot tak je vdrl k marsikakemu re­šimožu: pridružil se je Magnetu, nažiral Spider-Manu, s katerim se ne marata ("My common sense is tingling"), in pred kratkim postal član Avengerjev. Najbolj zanimivo je, da se zaveda svoje izmišljenosti, zaradi česar ruši pregrado med sabo in bralcem. Slednjega pogosto ogovarja in mu denimo razlaga, kako je primoran razmišljati v malih oblačkih, česar je dodobra naveličan.

Lik Deadpool je nastal iz neozdravljivo bolnega Wada Winstona Wilsona. Supermoči mu je dal vojaški program Weapon X – taisti, s katerim so ust­va­rili Wolverina. Kakor slednji se pospešeno zdravi, celo do te mere, da je sposoben preživeti obglav­­­ljenja. To mu pride prav, saj se udinja kot plačanec, ki v rdečem ledru ubija z me­če­ma, golimi rokami ali strelnim orožjem. Venomer pa nasilno in v spremstvu kletvic. Tipi se je nekoliko skoc­kalo, saj so na njem izvajali sprevržene eksperimente; od tod ime, saj so opazovalci stavili, ali bo umrl, čemur se v angleščini reče 'dead pool'. Na filmu smo ga pred šestimi leti videli v X-Men Origins: Wolverine, kjer je bil Rosomahov glav­ni sov­ražnik. Upodobil ga je Ryan Reynolds, ki mu stas posoja tudi v svežem samostojnem filmu. Le da tokrat nima zašitih ust, kar pridoma izkoristi.

9 / 10 #ritniŠvic
Čeprav se nemudoma znajdemo sredi dogajanja, ko se zamaskirani Deadpool z mečema na hrbtu in brez Hello Kitty torbice za strelivo vozi na obra­čun z zlikovci, gre za zgodbo z začetka. Skozi spomine izvemo, zakaj in kako se je Wade spremenil v še bolj jezično tečnobo, kot je bil, kdo so mutantske barabe in v katero dečvo ga je namakal, ko še ni imel tiča kot McDonald’sova pita. Ali, ob­časno, ona vanj. Deležni smo spodobne količine spektakularnih strelsko-pretepaško-rušilnih obra­ču­nov, kjer sodelujeta x-mutanta Colossus in Negasonic Teenage Warhead ter negativca Ajax ter Angel Dust. Vozila se preobračajo, požari divjajo, sablje sekajo glave in dokočno se podirajo sklatena veleplovila, ki namigujejo na povezavo z univerzumom Avengerjev. Toda ker ima do Dead­poola na filmu pravice studio Fox, ni povezan z Maščevalci, ki so Disneyjevi, marveč z lisičjimi X-Meni. Em, brez množine. "V tej bajti sta vedno le dva. Si vas studio ni mogel privoščili več?"

Enako kot krogle in udje v filmu naokoli letijo dovtipi in reference. Če ne maraš za straniščni in poniglavi humor, se ne boš imel najbolje. Se nas­mehneš ob cinični, stari, slepi črnki, ki sestavlja Ikeino pohištvo? In ob dojenčkasti roki, primerni za masturbacijo? Upam, da se :)! Če pak ne poz­naš stripovsko-filmskih superjunaških univerzumov, boš zgrešil nešteto referenc. Film izrec­no cilja gike na preseku teh dveh vektorjev. Sam sem se večino časa režal kot pečen maček in izdelku dajem dva palca ter srednjo nogo gor. Zdi se mi le, da je ljubezenska zgodba notri predvsem zato, da je lahko ekipa projekt zrinila mimo studijskih velmož. Lajdra Vanessa (Morena Baccarin) kot ljubezenski interes je razbeljeno vroča, toda njuno tradicionalistično muckanje, ki v kino kao vabi za valentina (tega ne počni, če za punco nimaš orenk gikice!), nekako ne sede v nasilno-zajebanski ok­vir. Naslednjič pričakujem ekstra ok­repljeno satiro ter parodijo.

Krvavi zajebant objavljeno: Joker 271
februar 2016

okvirčki:

Deadpoolova igrica