Revija Joker - Čas je za jezo

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Čas je za jezo
...
Živalsko rodoslovno drevo je po 2009 bogatejše za novo vrsto ptičev brez okončin. PrFOXa gre v kino in si ogleda, kaj jim je novega prinesla roviolucija.

Pred sedmimi leti se je začela saga igric Angry Birds, ki so postale priljubljen ventil za sproščanje divje energije – jeze, ki jo načeloma skušamo izkoreniniti, saj jo povezujemo z uničenjem. Preprosta ideja o balističnem izstreljevanju ptičev, da so zavdali utrdbam strašnim pujsom, je izpolnila otroške sanje vsakogar, ki so mu kot smrkavcu zaseg­li fračo. Enostavni špil odlično krajša čakanje pri zobarju, hkrati pa omogoča tekmovanje s samim seboj pri nabiranju zvezdic, saj je treba biti za rekorde hudo vešč. Prvi milijoni prenosov igre so se do danes spremenili v dobre tri milijarde. Da bi ptiče ohranjal v zraku, je Rovio za vsemogoče sisteme razvil številne nove različice, med katerimi se najdejo dirkačina s kartingi, prašičje inženirske gradnje, zlaganje sadja ter pokanje kristalov in kroglic.
Svojo priljubljeno igro je seveda najlepše igrati v ujemajoči pižami, poleg pa se basati s kos­mi­či Angry Pops. Prepoznavne pernate kepice so pristale malodane povsod. Z njimi so se okitile slavne allstarke in na kraju celo lego kocke. Kaj bi si oboževalec še želel? Hm … morda film? In glej, naposled so Finci v spregi s Sony Pictures izdelali celovečerno animiranko The Angry Birds Movie. 97-minutna animiranka mora Roviu napolniti bančni račun in tebi kon­č­no pojasniti, zakaj je perjad tako razkurjena na zelene gujdeke.

Tipičen prizor iz špilčka. Pujsi so hudi gradbeniki, izstreljevani ptiči pa imajo samosvoje moči in razsuvajo različne materiale. Kdo tega ne ve?

Vdihni, izdihni
Perjad in svinjina v kina prihajata v prenovljeni, mehkejši in antropomorfni, človekoliki podobi. Opravka imamo z inteligentnimi bitji, ki so se vrnila s posebno misijo. Na Ptičjem otoku, kjer domujejo neleteči ptiči, mora biti vse harmonično. Zato cinično tečnobo Rde­če­ga, ki zveni sumljivo podobno Petru Polesu, zaradi uničenja valilnodnevne zabave kazensko pošljejo na te­čaj obvladovanja jeze. Tam spozna hipijevsko inštruktorico Matildo, ADHD-Chucka, živčnega Bombo in zadržanega Tarasa, ki bi znal biti nekje na avtističnem spektru. Cel razred ptičev s posebnimi potrebami se mora naučiti obvladovati čustva in se prilagoditi utopični družbi, ki je prepričana, da je edina civilizacija na svetu.
Idilično puhasto življenje začne že presedati, ko na otoku svoje ladje naposled parkirajo tehnološko napredni zeleni debeluhi. Ti perjad zabavajo s političnimi parolami in country muziko, da jim laže ukradejo jajca in zviznejo nazaj na Svinjski otok. Zato morajo naši neprilagojeni junaki vzeti fračo v roke, napasti prašičje po­že­ruhe in rešiti dan. Ptičja skrivnost je zdaj na peruti: jeza je njihova največja moč, ki jim omogoča, da ohranijo trezno glavo in spregledajo vse svinjske trike sovražnega kralja v castrovs­ki trenirki.

Ko se otroci naveličajo buljenja v tablico, so na voljo analogne igre zidanja, katapultiranja in rušenja, ki ubogajo le resnične zakone fizike.

Malo tič, malo miš
Po babytevejevskih epizodah Angry Birds Toons je celovečerec vsekakor dobrodošla pridobitev blagovne znamke. Fabula je preprosta, kar bo seveda povščeči najmlajšim gledalcem, ki se bodo v glavnem zabavali z neposredno situacijsko komiko. Komu ni smešno, ko Rdeči namesto žoge v morje brcne piščanca? Po drugi strani je risanka polna podtaknjenih for, ki bodo premaknile smejalne mišice odraslim. Pujsi na ladji skrivajo Fifty Shades of Green in par ilegalcev ter v domačem mestu oglašujejo gate Calvin Swine. No, vseeno sem pričakovala več temnega humorja in predvsem to, da bodo ptiči operjene verzije Pobesnelega Maxa. Pa so v resnici skoraj preveč prijazni. Vseeno je visokoproračunska izrisanka pod črto fina sprostitev za celo družino. Nasmeh na obrazu frockov pa itak odtehta marsikaj.

Jezni ptiči tudi v filmu ne znajo leteti sami od sebe. Znajo pa dobro plavati, slikati, govoriti neumnosti in se prav po človeško zabavati.

Evolucija se ni dotaknila le glavnih junakov. Prašičje glavno mesto je v primerjavi z barakami iz igric postalo prava umetnina, ptiči pa so se naučili popularne time-lapse fotografije. Film tako ne stavi le na običajni spremljevalni kič, kajti gledalce pošiljajo na lov za zakladom. V novi igri Angry Birds Action te čaka glavorazbijajoča fliperska akcija in dodatne cukrčke znotraj nje odkleneš s skeniranjem kod, ki jih najdeš na embalaži licenčnega žrtja in konfekcije. Z njimi boš lahko naškljocal kreativne selfije z glavnimi junaki in če ti to še ni dovolj, se lahko odpraviš v londonski voščeni muzej Madame Tussauds, kjer lahko ob svojih najljubših pšancih zaigraš v zaresnem filmu.
Očitno je, da so z leti jezni tiči in prašiči postali lepši, pametnejši in dovolj zgovorni, da ti dajo pomembno življenjsko lekcijo: jeza je okej, če jo preusmeriš v nekaj koristnega. Zato naciljaj vse tisto, kar si si za novo leto obljubil, da boš. Če vmes razstreliš še kakšnega prasca, pa toliko bolje.

Na levi je Jaako Iisalo, Finec, ki je leta 2009 iz rokava potegnil idejo za prvo igro, Peter Vesterbacka pa v Roviu uspešno skrbi za marketing.

Čas je za jezo objavljeno: Joker 274
maj 2016