Revija Joker - Jack Reacher: Never Go Back

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Jack Reacher: Never Go Back
Jack Reacher: Never Go Back
...
Aggressor

Kdo hudirja je Jack Reacher? Za nas zgolj še en akcijski junak s frisom ljepotana Toma Cruisa, toda v Veliki Britaniji in na drugi strani Atlantika je uveljavljen lik. Tak, ki nastopa v dvajsetih romanih in še več krajših zgodbah britanskega pisatelja s psevdonimom Lee Child. Okej, ampak KDO je Jack Reacher? Nekdanji major vojaške policije in mnogokrat odlikovani preiskovalec, ki je slekel uniformo in zdaj kot klateški vigilant prečka Združene države v iskanju težav – bodisi svojih, bodisi tistih drugih ljudi. Skratka, svobodnjak, ki pa ga vsi soldatje še vedno naslavljajo s spoštovanjem, četudi okoli kolovrati v zmahani jakni.

Jack stalno izigrava pridaniče z vohunskimi triki, ki pa smo jih sedaj že vajeni. Glavni negativec mu je dorasel, a bi rabil več pozornosti kamere.

Hitro vidiš, od kod sloves izvira. Jack daje maloprid­neže serijsko čez koleno, kot bi kupoval za ju­ži­no. Predvsem pa njegovemu ostremu očesu ne uide nobena podrobnost in mednarodne zarote pred njim spontano padajo iz omar. V Never Go Back, kar je njegov drugi film, ga težave po stari navadi najdejo same. Ko obišče svoj nekdanji vojaški štab, ugotovi, da so njegovo znanko, majorko Turnerjevo, aretirali z obtožbo vohunstva. A pri tem nekaj ne štima, ker se okoli motajo plačani ašašini. Obenem Jack izve, da je menda oče petnajstletnici. Kar pogruntajo tudi plačanci. Nenadoma mora bežati z dvema babšema na plečih in zgruntati, kaj se dogaja.

"Samo štirje ste?" je klasičen uvod v tepež, kjer se boleče zvijajo okončine. Junak sicer kasira kar dosti udarcev, a izid je redko pod vprašajem.

Zaplet je lušten in akcijo redno prekinjajo komični odnosi med Jackom, Turnerjevo in njegovo domnevno hčerjo, kar je ena pozitivnih plati filma. Toda po akcijski in pripovedni strani je jako povprečen. Tempo je glede na sorodne odvrtke nekam počasen in razplet brezupno predvidljiv, zato hudega fiksa adrenalina ne dobiš. Energija v strelskih in pretepaških prizorih je dobra, le premalo je takšnih trenutkov. Never Go Back bi se v redu počutil v devetdesetih letih, od takrat pa smo dobili Bourna in druš­či­no, ki akcijske vohunske tobogane enostavno počno bolje. Film ni zanič, a je še najbolj primeren za lahkoten TV večer. 

Jack Reacher: Never Go Back objavljeno: Joker 280
november 2016