Revija Joker - Fantastic Beasts and Where to Find Them

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Fantastic Beasts and Where to Find Them
Fantastic Beasts and Where to Find Them
...
Navi

Era Potterja se ni končala, kajti Joanne Rowling po desetletnem premoru spet vešče vihti čarobno palico. Potem ko je v Londonu do nadaljnjega raz­­prodala gledališko predstavo Harry Potter in ot­rok prekletstva, je v kinodvorane poslala prvi obrok čisto nove čarovniške serije in obenem prvi film, pri katerem se je preizkusila kot scenaristka. Magične živali so zrasle iz istoimenskega bradavičarskega uč­be­ni­ka, ki je leta 2001 izšel kot leksikon čarobnih bitij.

Magične živali je nemara še moč uloviti v kinu.

Tokratni izdelek seveda ni dokumentarec, marveč sve­ža coprniška pustolovščina, ki se dogaja sedemdeset let pred Harryjem. V letu 1926 je Newt Scamander mlad znanstvenik, ki po svetu tovori čarobni kovček z zbirko prečudne živadi. V vlogi blesti vrhunsko introvertirani Eddie Redmayne. Pre­uče­vanje magičnih živali ga zanese v New York, kjer kot Britanec trči v ameriške šege in navade. Recimo to, da nečarobnim ljudem ne rečejo bunkeljni, temveč ni-čarji (no-maj). Ko mu iz kovčka pobeg­ne nekaj zverinic, si na vrat nakoplje sumničavo biv­šo avrorko Porpentino (Katherine Waterston). Iz pred­govora enciklopedije vemo, da bo to nekoč njegova žena, vendar njun začetek ni obetaven. Oz­račje je zaradi nedavne vojne napeto in čeprav se coprniki držijo zase, med ni-čarji rovarijo ločine, ki bi jih kot Žide okrivile za druž­bene tegobe. Pobegle voheljčke in ostale stvore je torej treba poloviti, preden bi vzbudili pozornost javnosti. Kljub pošastkom film ne deluje otroško, saj protagonisti niso šolarji. Rowlingova si zato privošči več 'odraslih' tem. Tako je v zgodbo vključila dobrosrčno seksuljo, ki se zabava z branjem moških misli in deluje kot odrasla, malce razuzdana verzija Loone Liupke.

V spletu okoliščin med čarovniki pristane okrog­lo­lični ni-čar Jacob, ki se coprnijam ne more na­čuditi in je stalen vir zabave.

Film se vrti po čarobnem univerzumu, ki je ravno do­volj domač, da mu odpustimo začetno nekoherentnost pri zgodbi, hkrati pa je z mednarodno noto dovolj drugačen, da ne daje občutka cenene molže. Sledila naj bi še štiri nadaljevanja, prvo nas bo čez dve leti peljalo v Pariz in naj bi se konkretneje dotaknilo Dumbledorjevega skrivnostnega druga Grindelwalda. Režira preizkušeni David Yates, ki je skr­bel za zaključno četverico lončarskih filmov. Rowlingova je scenarij izdala tudi v knjižni obliki. Očitno se bo na format dramaturških tekstov treba navaditi, kajti prihodnje leto bo prenovljeno izdajo dobil Harry Potter in otrok prekletstva. Ali bo katera od teh zgodb zaživela tudi v obliki polnokrvnega coprniškega romana, še ni znano. 

Fantastic Beasts and Where to Find Them objavljeno: Joker 281
december 2016