Revija Joker - Moana

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Moana
Moana
...
Prfoxa

Pred tri tisoč leti so neustrašni polinezijski pomorščaki gnali čolne v iskanju novih otokov. Na­kar se je ta raziskovalna mrzlica Oceanije ohladila za celo tisočletje, dasi zgodovinarji ne vedo, zakaj. Disney to skrivnost prostranega Pacifika razkriva v svoji šestinpetdeseti celovečerni risanki. Nanjo studio veliko stavi, vendar so spočetka storili neposrečeno napako. Originalno ime Moana, ki v polinezijščini pomeni ocean, so namreč v Evropi spreme­nili v Vaiano − uradno zaradi licenčnih nesoglasij, neuradno zavoljo italijanske pornese Moane. Ta dvojnost uspehu zagotovo ne bo koristila.

Če želiš dve uri poletja, pojdi čimprej v kino.

Moana oziroma Vaiana je najstniška hči poglavarja s fantazijskega otoka Motonui. Z njega nihče nikoli ne odide, saj prebivalci verjamejo, da je morje onkraj koralnega grebena prenevarno. Življenje teče gladko, dokler se nad otok ne zgrne prekletstvo. Zanj je kriv nagajivi polbog Maui, ki je stvarnici sveta ukradel zeleno srce. Vaiana čuti, da je ona tista, ki mora Mauija prepričati, da artefakt vrne. Zato na čolničku odjadra na nevarno pustolovščino, v kateri ne manjka garbanja pošasti in opičjih norčij. Predstava je polna dihjemajočih prizorov azurnega morja, bujnega zelenja in bajeslovnih svetov, kjer prebivajo piratski kokosi, samo­všeč­ni rak in pošast iz lave.
Ustvarjalci animiranke so se temeljito poglobili v kulturo tihomorskih otokov in jo spretno vključili v vse plasti filma. Glasba se napaja iz motivov Fidžija, Samoe in Tahitija, njen nezgrešljiv ritem pa te vleče, da bi kar zaplesal. Sploh ko slišiš, kako v vlogi mi­šelin­kastega božanstva prepeva Dwayne Johnson, ki korenini prav na Samoi. Precej opravka so si dali s tatovažami na Mauiju, ki so ročno narisane in animirane, medtem ko je film ustvarjen raču­nal­niš­­­ko. Slednje ni docela samoumevno, kajti šestdesetletna avtorja stare šole sta doslej režirala le ploskovne risanke. A klasična risba to pot ni bila bila kos učin­ko­viti okolici, zlasti prikazu morja.

Najbolj potetoviran tip v risankah in princesa, ki je ne zanima romantika, se z jadrnico odpravita rešit svet pred uničujočo temo.

V slovenski sinhronizaciji so si govor in petje razdelili različni talenti, a je zvočna izkušnja celovita in prepričljiva. So pa pesmi so nekoliko kompleksnejše od legendarne Elzine Let it Go, zato jih bržda ne bo prepevala sleherna štiriletnica. Sicer risanka v luštnem paketu dostavi starodavno resnico pomorskih ljudstev: če hočeš jadrati, moraš vedeti, od kod prihajaš. Naša glavna junakinja ve, kje je doma, nakar se na potovanju nauči, kdo pravzaprav je. Vaiana, ki deluje kot Zlatolaskina eksotična sestrič­na, je vzornica dekletom, saj jim pokaže, da je mogoče prav vse, če le najdeš svojo smer in imaš srce na pravem mestu. Ogled pa je seveda primeren za staro in mlado ter močno priporočljiv. 

Moana objavljeno: Joker 281
december 2016