Revija Joker - Nizike 2016 / 2

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Nizike 2016 / 2
Nizike 2016 / 2
...
Jokerjeva zicleder banda popiše par še nepredstavljenih televizijskih serij.

Na peti sveženj House of Cards sicer še čakamo, toda saj imamo vendarle drugačen, resničen TV-šov ameriške politike. Iz njega se norčuje sveža sezona South Parka, medtem ko bolj oddaljeno stanje, kamor gremo, demonstira Walking Dead. Večina starih serij, od stripovskih do babjih, se še vedno drži, medtem ko je poplavo novih nemogoče dojeti, kamoli spremljati. Tele nam je uspelo prevetriti v zadnjih mesecih:

Red Dwarf
Dave HD, ZF-komedija; 11 sezon
Resda ni nikdar požel enormnega uspeha kot Doctor Who, a prav tako ZF-angleški Red Dwarf si je skozi leta pridobil kulten status in nemalo privržen­cev. Gre za jako posrečeno zmešanico britanskega humorja in Zvezdnih stez – kot bi zasedbo Monty Pythona v utesnjenem plovilu izstrelil v vesolje. S tem, da posadka sestoji iz poslednjega človeka v vsemirju, holograma njegovega preminulega kolega, dvonožnega robotskega služabnika, senilnega govorečega računala in humanoidnega mačkona. Slednji je daljni potomec brejega ladijskega ljub­ljenč­ka, ki je ostal buden, ko je človek pristal v trimilijonletnem hiberspancu. Prav toliko časa je ladjica Red Dwarf namreč plula v neznano. V skoraj tridesetih letih nizike je bilo kar nekaj pavz, menjav formata in publike, a ekipa je večidel ostala ista in iskrica ni nikdar ugasnila. Tudi izgled je kljub zamenjavi lutk in modelčkov z računalniško grafiko vselej ostal starošolski. Anekdota pravi, da je Patrick Stewart, Picard iz Star Trek: TNG, med videnjem Rdečega škrata že dvigoval slušalko, da bi advokatu potožil o kopiranju svoje serije. Nakar se je pričel smejati, česar, kot prizna sam, njegova predstava nikoli ni vzbudila. Vse odtlej je privrženec.

Temelj je odbit, a gotovo ne bi bil tako učinkovit in zabaven brez kemije med glavnimi liki. Te je dovolj za šest laboratorijev, saj polsposobni in strahopetni vesoljci vsevprek streljajo vice in enovrstičnice. Tips­kih alienov sicer ni, a jih dostojno nadomestijo roboti in gensko spremenjene življenjske oblike. Ob­enem pa ne manjka globljih tematik ter bistroumne parodije in satire. Špice letijo v vse mogoče, od žanrskih klasik (Osmi potnik, Štoparski vodnik, West­world) do umetne inteligence, časovnih paradoksov in vzporednih vesolj. Zato ne preseneča, da ima posadka tolikokrat opravka z izumrlim človešt­vom. A čeprav sem in tja s težkim srcem poprimejo za orožje, so najbolj posrečeni, ko se pričkajo med seboj. V frišni sezoni jih borgovski droidi denimo obtožijo, da so ugrabili njihovega kolega Triindvajset-od-sedemindvajset, nakar se družba spomni, da ga uporabljajo kot podstavek za biljardno mizo. Vseeno raje na nitko obesijo življenja, kot da bi zopet postala majava! Nato jim crkne robot, ki ga zaštar­ta­jo s klemami, pripetimi na mehanske bradavičke. Naj potem hodi sem in tja, dokler se mu ne napolni akumulator. V drugi epizodi taistega bota doleti kriza srednjih let, tako da se ozaljša z ogljikovimi vlakni in ode­ne v ferrarijsko rdečo.
Domiselnih peripetij in tegob z neverjetnimi rešit­va­mi je mnogo in ako ti količkaj sedejo britanski humor ter vesoljščine tipa Firefly, se ti zadevo splača ščekirati. Tudi kak starejši del, kajti skozi leta so zgradili lastno besedišče, ki je genialno že samo po sebi in terja malce uvajanja. Zato ne bodi smeghead in se je urno loti, nakar se raduj, kajti dvanajsta sezona je že posneta. (kv)

Nizike 2016 / 2 objavljeno: Joker 281
december 2016