Revija Joker - Akira Kurosawa, poslednji filmski cesar

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Akira Kurosawa, poslednji filmski cesar
...
Ime Akira Kurosawa je doseglo srca tako zavzetih cineastov, kakršen je Besni Dante, kot ušesa marsikaterega gledalca, ki v sedmi umetnosti ni domač. Mojster je številnim sopomenka za samurajski film; morda celo za japonski film nasploh. Tega je prvi med sonarodnjaki pripeljal na svetovna vrata in zavzel položaj režijskega velikaša.

Samuraji so bili Kurosawu položeni v zibelko, kajti njegovemu družinskemu drevesu je mogoče slediti do 11. stoletja. Deležen je bil tradi­cionalne japonske vzgoje v dostojanstvenem duhu, kot pritiče potomcu japonskih vitezov. Is­to­čas­no pa je bil ob ameriških in evropskih filmih že od malih nog izpostavljen zahodni kulturi. Njen vpliv je čutiti na vsej njegovi ustvarjalni poti, vse od za­čet­kov, ko je kot slikar študiral na tokijski Akademiji za zahodno umetnost. Ljubezen do slikarstva je moč opaziti zlasti v Kurosawovih snemalnih knjigah, ki so bile več od ustaljenega skici­ranja. Svo­je 'storyboarde' je kar slikal in na plat­-nih podrobno upodobil sleherni prizor svojih projektov. Morda je ravno to najbolj zaslužno za ču­dovite kompozicije, ki jih je prenašal na filmski trak. Med režijskimi kolegi je nadalje veljal kot odličen scenarist, dočim se je pod večino stvaritev podpisal še kot montažer. Bil je torej več kot režiser – avtor, ki je v petdesetletni karieri, raztezajoči se od štiridesetih do devetdesetih let minulega stoletja, nizal eno mojstrovino za drugo.

Kurosawove najzgodnejše filme je bilo izven rodne Japonske dolga leta zelo težko izbrskati, če si jih sploh. Na zahod so pokukali šele v zadnjih nekaj letih. Je pa sčasoma večina kasnejših, vsaj tistih pomembnejših, v DVD-formatu svojo pot našla tudi na slovensko ozemlje.Več si preberi v Jokerju 283.
Članek, ki ima 1 stran (18.447 znakov) in 17 slik, bo v celoti na voljo 23.04.2017.
Akira Kurosawa, poslednji filmski cesar objavljeno: Joker 283
februar 2017

okvirčki:

Mofo Mifune

Kaos

Članek bo v celoti na voljo 23.04.2017.