Revija Joker - Death Race 2050

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Death Race 2050
Death Race 2050
...
Aggressor

Vzpon Donalda Trumpa je dober izgovor, da se iz naftalina potegne filme, ki tematiko res­nič­nost­nih šovov in prostaške propagande priženejo do absurda. Death Race 2000 izpred štirih desetletij je take sorte kultna bizarnost razvpitega Rogerja Cormana, pionirja zblojenih neodvisnih filmov. Postav­ljen je bil v ZDA po gospodarskem zlomu, ko se nova totalitarna oblast za nadzor drhali posluži krvavih športov. Med drugim smrtonosnih dirk, v katerih oklepljeni avteki pred kamerami v golaž spreminjajo vse, kar hodi pokonci – če je otrok ali starček, so plus točke! Negativca je tedaj igral Sylvester Stallone. Nato smo dobili trojico istoimenskih filmov, ki pa niso dušni nasledniki in se jemljejo preresno. Za tapravi novi Death Race se je moral vrniti Corman.

Antijunak Frankenstein ima podobo Manuja Bennetta, Kriksa iz Spartaka. Ves čas je kamnitofrisen, a na koncu baba pred njim pade na kolena.

2050 je rimejk filma iz 1975, vsebinsko prilagojen modernim časom. To pomeni druge dirkače, saj je od prvotne skupine ostal le protagonist, v črno odeti skrivnostnež Frankenstein. Nasproti mu stojijo računalnik Abe, genetsko izpopolnjeni atlet Jed Perfectus in psihotična Tammy the Terrorist, ki na štartu dirke z bombo za hec razgoni sedemnajst gledalcev ... ter izzove vsesplošno navdušenje. Take sorte film je to. Satira do kolen gazi v groteski, vkup z nastavljanjem šolskih otrok na cesto za čimvečji žur in frčanjem udov vsepovprek. Kaj misliš, od kod izvira Carmageddon?? Klavnico vzneseno komentira par široko nasmejanih napovedovalcev, ki imata na glavi več želeja kot dijaki srednje zdravstvene. Komentatorji iz izvirnika so bili navdih za vse mogoče, od Loyda iz dirkačin Megarace do likov v Igrah lakote. Dočim je pri 2050 opazno ravno nasprotno – da oni posnemajo Hunger Games.

Avtomobili v izvirniku so bili pristni in dirke brutalne, s čimer so navdihnili tudi Mad Maxe. V 2050 pa so videti kot batmobili iz stiroporja.

In manko svežine je velik problem. Kjer je prvi Death Race kljub hoji po robu smiselnega zmogel prenesti neko sporočilo, se tale inačica žal opoteče in na glavo pade na cirkularko. Produkcija je na tako slabi ravni, da bi morali odgovornega poriniti pred kamion. Domiselni in odlični Turbo Kid, na videz slično katastrofični film z rekviziti z odpada in črevi na plotu, je dokazal, da je moč z majhnim budžetom napraviti simpatični razčefuk, tole pa ni videti hec­no, marveč amatersko. A še bolj boli, da krvavi kraval tokrat ne vozi ob boku tehtne satire, saj 2050 ne pove ničesar takšnega, česar niso že dvatisočka in njena sodobnika Rollerball ter Running Man. Kjer je imel izvirnik nekaj fejst preobratov in suspenza, zna tale nova reč drveti samo naravnost. Skratka, film na ravni Sharknada in sličnih odvrtkov, ki ga potegneš s torrentov in gledaš takrat, ko se vsa družba pošteno zakadi. 

Death Race 2050 objavljeno: Joker 283
februar 2017