Revija Joker - A Monster Calls

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » A Monster Calls
A Monster Calls
...
Kavbojc

Dvanajstletni Conor ima nemalo težav. Prestar je, da bi bil otrok, in premlad, da bi bil moški. Nima prijateljev in v šoli vsakodnevno faše batine, oče se je preselil čez lužo z novo družino, s strogo babico se ne razumeta ... To so vsakdanji problemi, kakršnim bi poba verjetno bil kos. Težava je, da je njegova edina opora mama, ki pa je na smrt bolna. Ko ima pobič že vsega poln kufer, se ponoči zatresejo tla, nakar se pred oknom pojavi velikan. Visok je kot hiša, deblast kot Tolkienov ent, oči mu žarijo zlovešče rdeče in, kar je najbolje – govori z basom Liama Neesona. Obljubi mu, da se bo vrnil in mu povedal tri zgodbe.

Bežanje v fantazijski svet pred kruto resničnostjo morda spomni na Narnijo. A Monster je druge baže film, temačen in melodramatičen.

Takole temačno dramatično in fantazijsko se prične A Monster Calls, ki temelji na knjigi Patricka Nessa Sedem minut čez polnoč ter resnično meša z domišljijskim na sličen način kot Favnov labirint. Po­dobnost ni naključna, saj španski režiser J. A. Bayona prijateljuje in sodeluje z Guillermom del Torom, zaslužnim za omenjeno mojstrovino. A pošast je tu mnogo globlje zasidrana v povsem človeških in živ­ljenjskih tegobah. Hude akcije zato ne gre pri­ča­kovati in nasploh je srž v razvoju likov ter odnosih, ki so na preizkušnji ob vse bližji tragediji. Srečoma je igralska zasedba odlična in neprestano se krešejo iskre med prepričljivima mamo ter babico (Felicity Jones in Sigourney Weaver) in tamalim. To je pri mladostniških igralcih prej izjema kot pravilo.

Glej, kako čas teče. Sigourney Weaver prvikrat igra babico! Liki so nasploh večplastni in se tekom zgodbe konkretno razvijejo.

V ospredju je kajpak tema odraščanja, ko si mladenič trudi izboriti svoj prostor pod soncem skozi so­očanje z izgubo, ki ga sili iz otroštva. Ne mara za pravljice, toda obenem se slepi in beži pred kruto resnico. Spoznati mora, česa se pravzaprav boji, in razkriti poslanstvo stvora. A vendarle ni vse ena sama drama, saj je količina prizorov z monstrumom odmerjena ravno prav, pri čemer so obiski nadmočni tako po vizualni kot zvokovni plati. Celo velikanove pripovedke so male animiranke, ki so všeč­no vpletene v štorijo, razgibajo prizore in pravljične zapovedi postavijo na glavo. Resda film ne bo pasal vsakomur, saj zna biti naporen in je ton nepretrgano mra­čen. Tudi dogajanje je manj tobogansko, kompleksno in dvoumno od Favna. A če se ne ust­ra­šiš težje drame, boš deležen jasnega sporočila. Do njega vodi sila vzdušna pot, ki se vtisne v spomin. 

A Monster Calls objavljeno: Joker 283
februar 2017