Revija Joker - Resident Evil: The Final Chapter

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Resident Evil: The Final Chapter
Resident Evil: The Final Chapter
...
Sneti

Filmska serija Nevidno zlo, ki le ohlapno temelji na istoimenskem nizu iger, jo je že davno pretežno urezala po svoje. Z njo je zdaj tako kot s Transformerji in Pirati s Karibov. Obstaja v ločenem predalčku prostora-časa, kjer ni pojmov, kot so kvaliteta, logika in kritiška naklonjenost. Važno je le, kaj pravijo oboževalci. Ti bodo šesto, poslednje poglav­je (ALI PAČ?) pogoltnili z orjaško porcijo pokovke in se obliznili, rekoč, večni režiser Anderson in več­na glavna igralka Jovovicheva sta za konec prihranila najboljše. Da je ta 'najboljše' izven omenjenega žepka sopomenka za 'krneki', nima veze, kajti zombiji morajo umreti!

Če pohitiš, šesti del na platnu nemara še uloviš.

No, oživljenih trupelc je v Final Chapterju dokaj malo oziroma niso več pod žarometi. Tja so stopili ljud­je in skrajno skvarjeni odnosi med njimi. Alice piči nazaj v Rakunovo, pod mesto, kjer bojda obstaja zdravilo. Na poti ji stojita tako man-in-black Wesker s priročnim pušeljcem pošastovja kot versko blazni (ALI PAČ?) šef korporacije Umbrella, Alexander Isaacs. V sliki se znajdejo umetna pamet Rdeča kraljica, junakinja špilov Claire Redfield, ki je mnogo manj gajstna kot v Code: Veronici, in vpogled v Če­belnjak. S tem skuša film zavozlati številne niti, ki visijo iz tapiserije, in dogajanje z vrnitvijo na izvirno lokacijo povezati v zaključen krog. Če te zanimajo fabulativne podrobnosti, je to hvalevredno.

Mill(f)a Jovovich se je iz nedolžne punčare v enici razvila v zajebano babo, pred katero bi čepico snela celo Ripleyka. Za telo skrbi z veliko teka.

Seveda je dosti možnosti, da te ne – oziroma da si doslej itak zapazil toliko nesmislov in čudnosti, da ti za scenaristični trud dol visi. Z nakupom karte si prišel po dozo kinetične, eksplozivne, čezmerne akcije, kamor se je niz usmeril po srhljivo navdihnjenem prvencu, in v Last Chaptru je boš vsekakor deležen. Začenši z otvoritvijo po Apokalipsi, ko ima Alice s svojimi polnadnaravnimi sposobnostmi v Washingtonu takoj polne roke dela s T-virusnimi spakami, nadaljevavši s potjo v Raccoon City (mitraljezi, rakete, motocikli, pretepi, noži, tanki, horde zombijev) in končavši s pasti polnim Panjem, kjer so laserji v modrih sobah še najmanjši problem. Ves film je en sam tobogan pogroma nad kadavri, ki dokončno crkujejo pod rezili, kroglami in gosenicami ter v ognjenih nevihtah, spopadov čekanastih neizrekljivosti z ljudmi ter obračunov med preživelimi, ki so sami sebi največja grožnja. Kaj pa drugega. Hja, izvirno Poslednje poglavje gotovo ni in v realnem univerzumu je to težek šodr. Ampak če ti dogaja smer, kamor je odšel RE, boš najverjetneje zadovoljen z zaključkom sage.

Resident Evil: The Final Chapter objavljeno: Joker 283
februar 2017