Revija Joker - Rings

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Rings
Rings
...
Aggressor

Srhljiva črnolasa punčara z nezdravo barvo kože, ki se rada krčevito plazi iz vodnjakov in televizijskih zaslonov, je ena tistih japonskih bizarnosti, ki smo jih na drugem koncu sveta vzeli za svoje. Že lep čas vsakdo ve, da ni priporočljivo gledati čudne črno-bele videokasete, sicer po sedmih dneh Sadako (v ameriški inačici Samara) pride pote in reče "BU!" tako prepričljivo, da kar umreš. Edini način, da se kletve odrešiš, je kopija, ki jo daš gledati drugemu nesrečnežu in tako nadaljuješ verigo groze. Medtem ko so Japonci dobili še pet filmov, je ameriška franšiza obstala pri dvojki leta 2005. Rings je torej hollywoodski tretji del, pri čemer pa ni ne čisto nadaljevanje ne predelava, marveč nekaj vmes.

Film gledalcu večkrat zavrti tajinstveni videoposnetek s preroškimi motivi, ki nelagodno preskakuje. Mi smo kljub temu še vedno živi in zdraAAAA!

Bukseljnov, ki gledajo video, podlegajo ali kopije po­­šiljajo dalje, je še vedno dovolj. Nek profesor napravi celo raziskovalni projekt, kjer smrtonosnemu posnetku izpostavlja študente. Takšno igranje z usodo se kajpak sname z verige in študent Holt ter njegovo babše Julie morata, da bi se rešila, po poti prividov in mor odpotovati v Samarin rojstni kraj. Tam pa gredo Krogi svojo pot, saj izvor punčeta, ki je videlo premalo sonca, raz­lo­ži­jo drugače kot izvirni filmi ali japonsko izročilo. Dr­žijo se imen in ne zavržejo nadnaravnosti, toda zlo ima tokrat kanec bolj človeško podobo. Ravno ta svežina za silo prepreči, da bi bil film čisti pofl. Posebno v drugi polovici je pripoved smiselna, zaradi česar rad gledaš do konca. Pa čeprav je jas­no, da sta bila igralca protagonistov izbrana zaradi videza, ne igre. Toda celokupno Rings ne more preseči dejstva, da gradi na že poznanih zapletih in nas skuša prestrašiti z enakimi poceni triki kot vsi deli pred njim. Malo trzaš ob hipnih presenečenjih in se mrščiš ob nagravžnih scenah, a česa novega film ne pokaže. Vzdušje je zaradi solidne fotografije okej, zato si ga poglej kak večer z družbo, ni pa, da bi te ponj pošiljal v kino. 

V vlogi Julie nastopi nepoznana Matilda Lutz, ki ji gredo prestrašeni frisi v redu od kože. Profesor njenega fanta je Johnny Galecki iz Velikih pokovcev.

Rings objavljeno: Joker 283
februar 2017