Revija Joker - The Founder

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » The Founder
The Founder
...
McMungo

Kdo zmaga v življenju, klofute voljno prejemajoči dobrosrčnež ali sebični pizdun? Kar se tiče Raya Kroca, arhitekta McDonaldove svetovne dominacije, je odgovor jasen. Če je nekaj nemogoče, si zas­ta­vi še višji cilj. Tvegaj, četudi lasten dom in eksis­tenco. In ko se konkurenca utaplja, ji v usta porini hid­rant in odpri ventil. Način je bil očitno zmagovit, kajti Kroc je tis­­ti stric, ki je iz neke kalifornijske burgerdžinice napravil svetovnega igralca.

Brata Dick in Mac sta začela kot žarmojstra v 30ih letih. Šele leta 1948 sta dospela do zmagovitega trojčka na meniju in značilnih zlatih lokov na štantu.

Presenetljivo je, da se je filmska industrija tako obirala pri predstavitvi njegove štorije. Naposled smo jo dobili in je vredna je ogleda. Konec resda poznamo, a to ni ovira, da ne bi odsedeli vmesnih dveh ur. Pove nam, kako sta brata Mac in Dick McDonald skozi znoj in solze ustvarila revolucionarni recept krompirčka, burgerja ter sladke pijače. Brez pribora in pladnja. Kako sta perfekcionirala kuhinjo v proizvodni balet, ki naročilo izgotovil v tridesetih sekundah. Kako je recept padel v ravno pravem času, baby-boomu petdesetih let, ko se je ameriški srednji razred pobiral in so familije jele množično jesti zunaj. Predvsem pa nam pove, da vse to še vedno ni bilo dovolj. Mac in Dick sta razmišljala velikopotezno, a v primerjavi s Krocom liliputansko.
Kroc je desetletja je z bisernim nasmeškom posku­šal prodati karkoli, a brez pravega uspeha. Pravi posel bo gotovo prišel jut­ri! In res je prišel. Tistega dne leta 1954, ko prvič jedel pri Dicku in Macu, se mu je utrnilo, da burger ni le pleska v žemlji, marveč simbol! Pod zlatima lokoma se bo znašla katedrala de­žele priložnosti. Pri maši ameriškega sna bodo obedovale družine, skupaj, poceni in povsod. Nezaup­ljiva brata je mukoma prepričal v idejo.. Ko je kmalu zatem stal na gradbišču svoje prve fran­šiz­ne obedovalnice in je rotil Boga, naj mu tokrat ne obrne hrbta, je bila prošnja iskrena. Za to je zastavil vse premoženje, vključno z lastnim domom.

Kroca je na oskarjevskem nivoju upodobil Michael Keaton. Kot zakrknjenega poslovneža ga zasovra­žimo – in istočasno zanj navijamo.

Nekaj je očitno storil prav, saj danes McD dnevno postreže slabih 70 milijonov ljudi v 120 državah sveta. Kaj točno, ne bomo zapisali v izogib kvarnika. Prav tako za ogled ostane, kaj podlega je Kroc storil Dicku in Macu. Kazen ga je doletela leta 1984, ko je zavoljo alkoholizma in diabetesa poginil. Tega dela štorije ni najti na uradni McD-strani. Tudi zato ogled filma priporočam tako tistim, ki si želijo spoznati obraze za enim najbolj brezosebnih korporativnih simbolov sveta, kot onim, ki tuhtajo, kje tiči zmagovit recept za življenje. Kroc je navdih: ko ni imel ključev od vrat, je podrl zid okoli njih. A zaradi vseh, ki jih je pri tem ranil, naslednji grižljaj bigmeka nikoli več ne bo tako okusen. 

The Founder objavljeno: Joker 284
marec 2017