Revija Joker - Kong: Skull Island

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Kong: Skull Island
Kong: Skull Island
...
Sneti

Recimo, da si težek geek, ki je zaužil ničkoliko pustolovskih filmov in animejev. Postal si režiser in ustvaril le eno neodvisno produkcijo za drobiž, nakar ti uspe orenk studio prepričati, da ti zaupa 190 milijonov dolarjev vreden superspektakel z velepošastmi in ti pusti dokaj proste roke pri zasnovi. Mar ti ne bi pograbil take priložnosti? Hipsterbradač Jordan Vogt-Roberts jo je in rezultat je uživantska, zabavna razbijačina, ki vkomponira tako moderne kot starinske elemente. Kakor Pacific Rim se globoko klanja izvorom, a jo zna še bolj urezati po svoje. V smer nove dobe, kjer ni dovolj, da je opica velika kot hiša, temveč je zrasla do velikosti hriba. In ni več v Indijskem, temveč nekje v Tihem oceanu, kjer sateliti v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja odkrijejo nov otok s čudnostmi. Gremo jih gledat!

Lignje jedoči in napalmu se smejoči opičnjak je še zmerom v kinu. Veliko platno mu je najboljši dom!

Film Kralja Konga prav nič ne skriva, saj ga v vsej velikosti uzremo že v prve četrt ure, ko vojaško-znanstveno ekspedicijo prisili v beg. Ena gruča s seksi in močno fotoreporterko ter alfa pustolovcem s pomočjo nakladaškega pilota iz druge svetovne ugotavlja, da je Kong v bistvu fejst dec. Druga, ki jo vodi zamorski zajebanec Samuel L. M(otherfucker). Jackson, pa gorileža črti in se skuša fentati. Vse skupaj zabelijo kuščarjevske nakaze izpod zemlje, za katere nikakor ne bi bilo dobro, da bi se razpas­le, in jih prišleki negativno vznemirijo. Nekateri to v divjih strelskih obračunih plačajo z življenjem oziroma so snedeni, da lahko gledalci na stolih med goltanjem kokic trepetamo. A še bolj so občudovanja vred­ne res spektakularne sek­vence, ko nad krvoločne prahistorične pošasti prilomasti Kong, ta utelešena sila narave. Malokaj na filmskem platnu doslej se lahko meri s čisto kinetično energijo fizičnega spopada med njim in vodjo megalizardov. Pa še kavalir je, kajti brhka mladen­ka je deležna njegove nežne pomoči in odobravanja. Kljub temu v Skull Islandu ne gre za vrtenje stare lajne, kjer sta v ospredju baba in njen kosmati zaščitnik. New Yorka in nebotičnikov ni, saj se vse odvije na otoku.

Helikopterji na Skull Islandu, imensko taistem kot v izvirniku, naletijo na hudejši izziv kot v Vietnamu. Bitka razburka kri in zastavi butajoč tempo.

Kakopak je vse skupaj trapasta zabava, ampak na žlahten, simpatičen način. Režiser in scenaristi trosijo reference ter spoštljivo kopirajo tako starinske pustolovske filme kot animeje (Evangelion, Spirited Away, Mononoke …) in resne kinematografične izdelke (Platoon, Apocalypse Now). Tudi zato je tako odlično posnet, bolje, kot si pripoved dejansko zaslu­ži. Itak je to šele uvod v širši univerzum z velepo­šastki, kajti leta 2020 pride Godzilla vs Kong. Ne po­zabi počakati na prizor po odjavni špici! 

Kong: Skull Island objavljeno: Joker 284
marec 2017