Revija Joker - Dirty Grandpa

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Dirty Grandpa
Dirty Grandpa
...
Fanatik

Te vrstice bi morale biti namenjene komediji 50 Shades of Black, a ker je film tako zanič, da je zanj škoda vsakega znaka celo v 'žanru' slabo­umno dolgočasnih parodij, vam ponujamo alternativo. Freh komedijo Dedek uide z vajeti, ki z radodarno mero pikantnih nemarnosti nadgrajuje klasično zasnovo bolj ali manj predvidljivih hollywoodskih romanc. In preizkuša splošno uveljavljene meje spo­dobnosti oziroma tolerančni prag glede uporabe opojnih substanc, besede 'fuk' ter drugih izpeljank na temo spolnih aktivnosti in organov.

"No, pa se spraviva v te orjaške sramne ustnice," brez dlake na jeziku pokomentira razrajcani dedek, ko ga vnuk povabi v svoj roza kabriolet.

Izdelek Dana Mazerja ponuja odgovore na številna vprašanja, ki si jih verjetno še niste zastavili. Je lahko dedek pri več kot šestdesetih bolj obseden s seksom kot njegov dvajsetletni vnuk? Kako to, da ima več us­peha celo pri njegovih vrstnicah? Kaj imata skupnega plišasta igračka v obliki čmrlja in mednožje Zaca Efrona? Kaj se zgodi, če se po zaužitju obilne doze pomirjeval in alkohola odločiš pokaditi crack? In zakaj za vraga je dedek tako obseden z vtikanjem prsta (ali palice za golf) v vnukovo rit?! Ob tovrstnem razsvetljenju pričakujte izdatno mero situacijske komike, začinjene z obilico – brez skrbi, mlade, ne stare! – gole kože, od vabljivih ženskih oblin do izklesanih radiatorčkov v otroško depilirani ali moško poraščeni verziji.

Nemarnosti poskočnega dedka, ki vas bodo spravile v dobro voljo in postavile na preizkušnjo vaše puritanske standarde, se že vrtijo po kinih.

Gonilo zgodbe in vir smeha predstavlja trenje med glavnima likoma, osivelim pohotnežem in mladim zadrtežem. Medtem ko razvratni dedek mimoidoče pred­stavnice nežnega spola osvaja kot za šalo (in ob tem stresa nebroj laži), se pohlevni vnukec ukvarja s tem, kako ugoditi posesivni zaročenki alias šefovi hčerki. Dokler še sam ne sprevidi, da je treba za to, da si srečen, pač slediti srcu. Ali vsaj hormonom! Film sicer ne ponuja režijskih presežkov, se pa kamera in všečna prizorišča, od konzervativnega ameriškega domovanja do razvpitih prizorišč študentskih zabav na Floridi, dinamično skladajo z razvojem zgodbe. V uri in pol tempo dogajanja nekajkrat pojenja, vendar bonus točko predstavlja verbalni dvoboj med prekaljenim veteranom in štiriinštirideset let mlajšim Disneyjevim 'produktom'. Razlika je očitna, a prav kontrast med De Nirovim mojstrskim smislom za humor in Efronovo pozersko mlečnostjo poskrbi za še več krohota. Dodatni liki, predvsem zakajeni diler in zablojen policijski par, dogajanju pridajo dimenzijo družbene kritičnosti v simpsonovskem duhu, čeprav pretiravanja niso vedno na mestu.

Dirty Grandpa objavljeno: Joker 271
februar 2016