Revija Joker - Spotlight

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Spotlight
Spotlight
...
Sneti

Novice o pedofiliji v katoliški Cerkvi so nekoliko izgubile na moči, a žrtve sprevrženih farjev zaradi nasičenosti s tovrstnimi vestmi niso nič manj prizadete. Spotlight neustrašno usmeri žaromete nazaj na to sramotno poglavje božje ustanove. Temelji na resničnih dogodkih, namesto da bi se pri njih zgolj navdihoval ('inspired by').
Film poseže v zgodovino izprijenosti, ki je v ameriš­kem Bostonu trajala najmanj od šestdesetih let minulega stoletja do preloma milenija. Za zlorabe predvsem dečkov na robu pubertete je vedel marsikdo, šušljalo se je in govorilo, toda ukrepalo se ni zaradi vpetosti Cerkve in njenih uslužbencev v družbeno sredino. Kardinal, ki je bil kasneje prisiljen odstopiti (in so ga premestili na častno pozicijo v Rimu :)), se je družil s šolniki ter gospodarstveniki, vse pa je le­ža­lo na bogaboječih vernikih. Kompost se je preobrnil šele, ko je po dokumentih in ljudeh začela brskati štiri­članska skupina raziskovalnih novinarjev časnika Boston Globe, imenovana Spotlight. Na plano je izbrskala kup umazanije in tako pripomogla k očiš­če­nju, ki še vedno poteka.

Izvrstna igralska zasedba se maksimalno potrudi. Toda najbolj pretresljivo je tisto, kar izpovedo prizadeti, in pisne prošnje vernikov župniji, naj ukrepa. No, ni.

S platna nismo deležni besnih pregonov, strelskih maščevanj, osladne otroške stiske in demoniziranja krivcev. Gre za formalno umirjeno dramo, ki se nalašč ne spušča v profanosti in skrajnosti, marveč se posveča dejstvom. A pod sledenjem novinarskemu vsakdanu, polnega intervjujev s pričami in brskanj po dokumentaciji, kakor v najboljših političnih trilerjih kar brbota. Skozi inteligentne dvogovore in sijajno igro karakternih zvezdnikov, kot so Michael Keaton, Mark Ruffalo, Liev Schreiber, Rachel Adams ter Stanley Tucci, se pred nami splete podoba dvoplastnega velemesta. Na površju je vse okej, kajti grešne duhovnike so umaknili s položajev (in jih zvito namestili v druge župnije), tako ali tako pa naj bi šlo le za nekaj gnilih jabolk. Vendar novinarska raziskava s pomočjo prič, strokovnjakov, odvetnikov in ljudi s talarji odkrije sistemski problem, ki se tiče psihologije celibata, pajdašenja prekrškarjev ter molka tistih, ki imajo dobiček. Ali ki menijo, da je Cerkev v Bostonu naredila preveč dobrega, da bi jo sesuvali s takimi malenkostmi. Ja, pot v pekel je tlakovana z dobrimi nameni.
Spotlight je formalno drama, vendar se izkaže bolj za srhljivko, ki je tolikanj bolj učinkovita, ker se ubada z dejanskostmi. Ustvarjalci so se potrudili in se intimno posvetili raziskavi, ki je bila borno dokumentirana, film pa so si na zaprti projekciji ogledali tudi vatikanski preiskovalci duhovniške pedofilije. Zame najresnejši oskarski kandidat, kjer ima pet nominacij, in končno spet hollywoodski film, o katerem se je moč po ogledu žgoče pogovarjati. 

Spotlight objavljeno: Joker 271
februar 2016