Revija Joker - The Guardians

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » The Guardians
The Guardians
...
Aggressor

Večina popularnih superjunakov izvira iz severno­ameriškega izročila, s čimer širi kapitalistično pro­pagando Holivuda in kvari zavedni ruski proletariat. The Guardians z izvirnim nazivom Zaščitniki pa je poskus oblikovanja avtohtonih modernih slovanskih herojev, ki vihtijo (nad)naravne sile in nosijo hecne gumijaste kostume. No, Marvel in DC se zaenkrat nimata česa bati, kajti ogled Guardianov je tak užitek kot Stalinove čistke.

The Guardians dobiš na ... ne ga dobit, no. Res.

Premisa igra na famo hladnovojnih skrivnosti. Takrat so Sovjeti v programu Patriot z genskim inže­niringom izdelali super­človeke. A eden vodij, August Kuratov, je želel na silo prod­reti z lastnim umotvorom modul-1, ki omogoča nadzor strojev na daljavo, pri čemer je uničil laboratorij. Odtlej so preži­ve­li junaki pozabljeni živeli širom dežele. V današ­njih časih Kuratov spet pomoli od nesreče iznaka­že­ni fris na plano; modul je izpopolnil in ga ponuca za ugrabitev vojaške tehnike. Z njo ukrade sloviti radijski stolp Ostankino, da bi z njim širom sveta razširil sig­nal modula in mu zavladal. Rusi morajo na hitro zbobnati na kup stražarje, preden zlikovec globalno prevzame oblast nad toasterji in kavomati.
Četverica herojev predstavlja dele nekdanje sovjets­ke države. Armenski puščavnik Ler telekinetično luča kamenje; Kazahstanec Khan je nindža brzinske­ga gibanja; Sibirec Arsus se spreminja v medveda, ne da bi si strgal hlače; Moskovčanka Ksenija pa postane nevidna. Nasproti jim stoji pošastni Kuratov s pajkovskimi tanki, ki se izmikajo s kotaljenjem, in kloniranimi soldati v eksooklepih. Čeravno ti streljajo še slabše kot stormtrooperji, je dizajn negativcev svetla točka, podobno kot vzdušje tajinstvenih laboratorijev, ki malo spomni na Stalkerja.

A to je res absolutno vse, kar lahko filmu štejem v prid. Zaščitniki so grozljivo razvlečena zbirka pretencioznih scen, ki jim manjka repa, glave in še vsega vmes. Nesmisle deli hitreje kot ruska državna televizija v novicah o opoziciji, a se vseeno ne ukvarjaš s praskanjem po glavi, ker napol spiš. Liki imajo globino akvarija in karizmo lobotomiziranega pacienta, kar podčrtuje slaba igra nastopajočih. Ti so tam le zato, da v telenovelasto dolgih kadrih gledamo njihove napete riti in plastične žnable. Nekatere akcijske sekvence so okej, a trpijo za učinki iz dobe pred Transformerji. Muvi je imel pravzaprav nizek budžet – pet milijonov dolarjev, a za tak denar so tam že napravili boljša fikcijska filma Night Watch in Day Watch. Tole je tudi v Rusiji propadlo in filma ne bi rešil niti goloprsi Putin na medvedu. Reci "spasiba", da sem te odvrnil od ogleda. 

Druščini gasilske fotke še gredo od rok, ker si le pri miru in napneš mišice. Medo se lahko spreminja na lastno željo in nima neljubih muh kot Hulk.

The Guardians objavljeno: Joker 286
maj 2017