Revija Joker - Novi Pajkopob

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Novi Pajkopob
...
Na stara leta LordFebo spi v spidermanovski pižami in fantazira o guncanju med hišami. Najbrž zato, ker v otroštvu ni nosil pajkomrežaste oprave in nakazoval ejakulacije iz zapestij.

Ameriški bogovi niso stari kot čas, a vseeno niso od včeraj. Superjunaško bajeslovje se je pričelo razvijati že pred vojno, dočim je večina sodobnega panteona nastala v tako imenovanem srebrnem stripovskem veku, ki je trajal od konca petdesetih do sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Spodbuda za tistikratno reši­mo­ževsko množenje je bila znamenita stripovska od­ločba, po kateri so prepovedali horor, kriminalke in druge čudaškosti, ki naj bi kvarno vplivale na mladež. Možiclji v pisanih trikojih in pajkicah so bili načeloma kul, dokler je bila jasna ločnica med dobrim in zlim ter policisti v sličicah niso nasrkali. Še dobro, da se je tako obrnilo, sicer bi Stan Lee ostal pri pisanju pogrošnih stripov oziroma bi celo zapustil majhno založbo Atlas Comics, današnji Marvel. Tako pa si je poln navdiha sprva izmislil Fantastične štiri in nato leta 1962 najbolj markantnega pajaca firme, Spider-Mana.

Spider-Man, prvi Stanov 'man', je 1962. štartal v stripu Amazing Fantasy. Predpono 'neverjet­ni' so obdržali še za njegove lastne zgodbe. Dasi se ob liku kot avtor največkrat omenja Stan Lee, sta bila njegova le krovna ideja in življenjepis. Celostna podoba, od mehkega kostuma prek prsnega pajkoznaka do zakritega obraza, je bila delo Steva Ditka.Več si preberi v Jokerju 288.
Članek, ki ima 1 stran (7.409 znakov) in 4 slike, bo v celoti na voljo 10.09.2017.
Novi Pajkopob objavljeno: Joker 288
julij 2017

Članek bo v celoti na voljo 10.09.2017.