Revija Joker - Man vs Snake

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Man vs Snake
Man vs Snake
...
Sneti

V svetu profesionalnega športa so atleti postavni v telesu in pogosto kilavi v duhu – za dokaz poslu­šaj Cimirotičeva umovanja in pripadnost teoriji ploske Zemlje, ki jo izkazuje clevelandski košarkar Kyrie Irving. Ešport in ostalo videoigerno udejstvova­nje pa ima obratno posledico: telesa so dostikrat bledična, suhljata ali mesnata, dočim glava deluje kot švicarska urica.

Levo megakorpus McVeya, ki je prav fejst dec, desno pa eden od izzivalcev, ki s svojo norostjo deluje kot filmski negativec. Res je bukselj.

To velja za Tima McVeya, enega 'prstno-miselnih atletov' v tem simpatičnem dokumentarcu o doseganju rekordov v špilih. Dogajanje se suka okrog av­tomata iz osemdesetih, imenovanega Nibbler, in niza ljudi, ki se v njem trudijo preseči najvišji rezultat. Nibbler sam po sebi ni bil nikdar nič posebnega; pač ena od verzij znane Kače, kjer v labirintu vse daljši modras med pobiranjem dobrot ne sme naleteti na svoje telo. A samo v Nibblerju se je tistebodi dalo preseči milijardo točk, in točno to so se ne­kateri odbitki namenili storiti. Doku lahkotno sp­­le­te zgodbo o obilnem prebivalcu Iowe McVeyu, ki mu po pravem igralskem maratonu uspe ta podvig, nakar ga po veliko letih preseže nek Lah in Mc­Veya prisili, da se vrne na sceno. Del pripovedi tvorijo arhivski posnetki mladih protagonistov, del pogovori z njihovimi današnjimi verzijami (eden razva­ža pico in se tepe s policisti, drugi obdeluje kovino ...), svoje dodata rekorderski napihnjenec Billy Mitchell in pionirski zapisovalec hi-scorov Walter Day, avtorji pa so dodali še luštne risankaste in pikslaste animacije, ki pripomorejo k vzdušju.
Zgodba je sicer precej banalna, vse skupaj pa moč­no oddaljeno od bleščavosti modernega e-športa z milijonskimi zneski in TV-prenosi tekmovanj. Vendar se Man vs Snake osredotoča na osebno, človeš­ko plat, ki jo žarometi, usmerjeni v Doto in Overwatch, redkokdaj ujamejo.

Man vs Snake objavljeno: Joker 290
september 2017