Revija Joker - Captain Underpants: The First Epic Movie

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Captain Underpants: The First Epic Movie
Captain Underpants: The First Epic Movie
...
StricBedanc

Odkar si je Kapitan Gatnik leta 1997 okrog vratu pr­vič ovil rdečo zaveso, se ni spopadal le s klozetnohumornimi zlobci, kot sta armada govorečih stranišč in grozljiva Gatograbka, ampak tudi s čis­tuns­kim srdom bogaboječih staršev, saj naj bi izpridil cele generacije lahko gnetljive otročadi. A mulci so prigode Bombažnega bojevnika vzeli za svoje in krohotave bukvice Dava Pilkeyja so šle za med. Le vprašanje časa je bilo, kdaj bo dobrodušnež v gatah iz papirja skočil na filmska platna.

Kapitan Gatnik je štorast heroj nalik Klopu in hkrati metafora pobalina, ki se skriva celo v najbolj zadrtih zagrenjencih.

Za to so nazadnje poskrbeli pri tvrdki Dreamworks, ki je na režijski stolček postavila turbopolžnega Davida Sorena. Za scenarij pa je z naslombo na knjižno serijo poskrbel mupetkasti Nicholas Stoller. Zgodba se seveda vrti okrog nabritih desetletnikov Grege in Klemna, ki si pouk krajšata z uganjanjem lumparij. Tako nekega dne ustvarita diskožur za vse učence. A kaj, ko ju pri tem zaloti njuna nemeza, zadirčni ravnatelj Hrupnik! Da bi se izognila kazni, ga skuša­ta hipnotizirati, nakar ne moreta verjeti očem, ko ravnatelj obsedi s steklenim pogledom. Kaj naj pos­tane? I, kaj le: Kapitan Gatnik, vendar! Superjunak jo nemudoma popiha, da bi svet očistil zločina. Ko prste v zmedo vtakne še profesor Prdokakec, ki želi svet odrešiti otroš­kega smeha, se gledalci prepustimo divji vož­nji, ki nas kljub nekaterim predvidljivim zasukom in naivnemu idealizmu stresa od smeha. Bralci bodo navdušeni nad pokloni knjižni seriji, medtem ko dogajanje popestrijo liki, ustvarjeni posebej za film, ki se brezšivno vklapljajo v celoto.

Kapitan Gatnik je štorast heroj nalik Klopu in hkrati metafora pobalina, ki se skriva celo v najbolj zadrtih zagrenjencih.

Filmu ne gre v prid le poveličevanje otroške iskrivosti in ustvarjalnosti, ki trpi ob nasilnem ukalupljanju v družbene norme, marveč tudi igrivost ustvarjalcev, ki se ne držijo samo računalniške animacije, ampak se nenehno poigravajo z različnimi animacijskimi tehnikami, ki so vedno v službi naracije. Med njimi se znajde celo slikogib, legendarno pregibanje lis­tov, ki ne umanjka v nobeni knjigi o Gatniku. Delo prav tako z odliko opravi govorna falanga, od Kevina Harta do Eda Helmsa in Jordana Peela, med katero najbolj izstopa Nick Kroll kot profesor Prdokakec. Za naslovno pesem pa poskrbi sam Weird Al Jankovic, ki ga Pilkey večkrat omeni v knjigah. Upajmo, da ima Kapitan Gatnik dovolj moči, da to ni bil edini prelet filmskih platen, saj v družbo otroških izrisank prinaša dovolj svežine. Četudi z vonjem po prdcih. 

Captain Underpants: The First Epic Movie objavljeno: Joker 290
september 2017