Revija Joker - Revenge of Electric Car

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Revenge of Electric Car
Revenge of Electric Car
...
Quattro

Leta 2006 smo si lahko ogledali dokumentarec Who Killed the Electric Car, ki je skušal odgovoriti, zakaj je bencinski motor prva izbira za naša prevozna sredstva in kaj je šlo narobe, da je projekt električnega avtomobila zamrl. S posebnim poudarkom na EV-1, edinem električnem vozu, ki ga je izdelal General Motors. Po šestih letih se je Režiser Chris Payne vrnil z novo štorijo – o avtih in ljudeh, ki ne verjamejo, da prihodnost ne more biti električna.

Električnega maščevanja v kinu ne bo, je pa prejšnji mesec izšel DVD.

Maščevanje je zgodba o štirih osebah in njihovih projektih. O Elonu Musku, ki je denar zaslužil s Paypalom, nakar ga je vložil v raketno podjetje SpaceX, potem pa napravil samosvojo avtomobilsko tvrd­ko Tesla Motors. O Carlosu Ghosnu, nepopustljivem šefu Nissana in Renaulta, ki strategiji obeh podjetij stavi na škrate elektrone in je koncern pripravil do tega, da so prvi, ki jih hočejo proizvajati in prodajati v velikih serijah. O Bobu Lutzu, dolgoletnem javnem obrazu General Motorsa, največjemu zagovorniku bencina in rablju EV-1, ki pa je upravni odbor dobesedno prisilil v odločitev, naj izdelajo chevrolet volt. O nepomembnem mehaniku Gregu Abbottu, ki v običajne avtomobile vgrajuje elektromotorje in sanja, kako bo z enim polnjenjem prevozil vso Ameriko v svojem starodobnem speedsterju, nabasanem z baterijami.
Če se je prvi film ukvarjal z vprašanji industrije in duha časa na splošno, Revenge of Electric Car podaja osebne zgodbe. Chris Payne na intimnem nivoju več let spremlja četverico, ki stavi na elektriko, in ponuja posnetke iz zakulisja, kakršnih nismo vajeni. Skrivne teste volta. Težave s teslinim menjalnikom. Pogorišče Abbottove delavnice, kjer je izgubil vse svoje avtomobile. Ostre Ghosnove besede na poslovnem sestanku. Bolečino Lutzove upokojitve. Pa tudi, kako se nekateri med njimi srečajo, se pogovarjajo in gledajo, kaj so napravili konkurenti. To je pogled na avtomobilsko industrijo iz samosvojega zornega kota. Kakor so si osebe in njihov položaji različni, uvidiš, da se vsakodnevno ubadajo s podobnimi težavami, da tvegajo ogromno in jih okoliščine marsikdaj pripeljejo na rob obstoja. To je trojica Musk, Lutz in Abbott grobo izkusila na lastni koži.

Revenge razkrije, da je bil človek, odgovoren za uničenje EV-1, hkrati tisti, ki je General Motors prepričal v izdelavo hibridnega volta. Zanimivo.

Kdor pričakuje, da bo priča zgodbi o uspehu in zmagoslavni vrnitvi električnega pogona na ceste, bo presenečen, saj je film vse prej kot to. Pokaže pa, da je vsak uspeh in vsako novo razkritje posledica neprestanih odrekanj, divjih špekulacij ter negotove prihodnosti. Payne ne olepšuje, ampak niza kruta dejstva, da bi na koncu gledalec četverico najraje vprašal, ali je bilo vredno. A vsak od njih bi brez pomisleka odvrnil: seveda.

Revenge of Electric Car objavljeno: Joker 223
februar 2012