Revija Joker - Izlet

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Izlet
Izlet
...
Sneti

Mitja Okorn je na Poljskem svoja Pisma sv. Niko­laju, spolirano božično pravljico, ob kateri se tako nakrohotaš kot zajočeš, ustvaril z navezo zasebnih in državnih sredstev. Podobno se je moral scenarist in novopečeni režiser Nejc Gazvoda pri nas sprva znajti sam, šele nato je prejel denar filmskega sklada. Rezultat je 'iz roke' na spimpan Canonov fotoaparat posnet nizkoproračunski, neodvisniški film, ki pozna tudi smeh, a ga, tako kot vse ostalo, prelije z dobršno merico pelina.
Izlet dveh juncev in dečve na slovensko obalo bi lahko bil poln gegov v slogu čefurskega burgeraša nad Izolo, ki ti v kruh poleg mesa pritisne špric lastne beline. A to ni Vojnovi}, marveč Gazvoda – taisti, ki je spisal Veverice in Camero obscuro ter pod vzdevkom Kontejnerus dosti naših štorij. V Izletu ostane pre­uče­valec mladine, ki jo boli kurac, le da pogled še malo odmakne – zdaj mora ta 'generacija ničjasno' odrasti. Trojka starih prijateljev še zadnjič vdihne, preden jo po­koplje plaz odgovornosti, ki jih je že zaznamovala. Vojak Gregor je na dopustu, v brazdi med dolgo­čas­nim služenjem v tujini ... Andrej the gej glumi klovna in vlači s sabo navlako iz otroštva ... medtem ko je Živa vsa bipolarna in razpeta med bratsko ter žensko ljubeznijo.

Prizore v centru \'najboljšega soseda\' so storili v nedeljo. Levo je gej Andrej, ki ima v vozičku Živo. Napa­čen nakup, bolj bi mu sedle hrenovke in jajca.

Minutkam režanja ob medsebojnem zbadanju hitro sledijo solze ob večplastni dramatičnosti, dokler se nauk ne izkristalizira: zajebani ril lajf je tu. Dopust­niš­ka krama tiho potrkava v karavanu in celo za slovens­ki film obvezni joški ubijejo željo po masturbaciji. Ciljna ravnina daje upanje, a trpkosti je za izvoz. Mogoče bi morali Gregor, Andrej in Živa brati Joker ter žgati več igric. 

Izlet objavljeno: Joker 222
januar 2012