Revija Joker - The Muppets

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » The Muppets
The Muppets
...
Quattro

Mapetki so stara franšiza, ki pa po uradnem koncu nanizanke ni izginila. Tu so bile praz­nič­ne oddaje in par celovečercev, na vrhu popularnosti so bili tudi v kinematografih. Pomp je sicer potihnil, a simpatične lutke Jima Hensona, od koder izvira tudi Yoda, nas niso nikdar zapustile. Zato se Disney ob oživitvi ne trudi izmišljati gorke vode, marveč se drži recepta s konca sedemdesetih. Temu pa doda toliko sodobnosti, da napravi zgodbo, primerno današnjim, s pogodbami in avtorskimi pravicami obremenjenim časom. Mapetkom v filmu namreč ne grozi le izguba prostorov, v katerih je nastajala priljub­ljena oddaja, temveč izguba pravice do rabe imena. Rešitev je posebna oddaja, v kateri bodo zbirali denar, a kot je pri njih v navadi, gre za ples na robu prepada.

Pliškoti imajo čudovitega rolls royca, ki ne le, da spravi vase celotno zasedbo, obvlada tudi hitrostno potovanje po karti in vožnjo pod vodo. Sedežni red lepo pokaže, kdo je v filmu v ospredju. Jason in Amy že ne.

Kolaž naivno dramatične zgodbe in glasbenih točk je podkrepljen s kupom zvezdnikov, ki se pojavijo za ne­kaj trenutkov – Whoopi Goldberg, Jack Black, Jim Parsons, Neil Patrick Harris, Selena Gomez, Sarah Silverman ... Celo glavna 'človeška' junaka, Amy Adams in Jason Siegel, sta potisnjena v ozadje. Jas­no je, kdo so zvezde: Kermit, Pujska, Kljunač in Medo – ter nepogrešljivi Žival. Skupaj z ostalimi plišastimi na­­vihanci nam vrnejo priljubljeni šov – vsaj za eno noč.
Gre torej za nostalgičen izdelek, izveden točno tako, kot mora biti – z lutkami, brez pomoči računalnika. Za vrnitev v otroštvo, ko smo vsak teden komaj čakali, da se na ekranu prikaže Žabec s kompanijo. Škoda, da niso sinhronizirani v sloveščino, saj bi tako lahko dosegli še otroške duše. 

The Muppets objavljeno: Joker 222
januar 2012