Revija Joker - Papir na elektriko

ČLANKI
stranka » članki » železnina » Papir na elektriko
...
Navi se razveseli spoja dveh svojih velikih ljubezni: črk in elektronskih onegajev. Piši-briši knjige so obrnile nov list!

Papir je eden redkih starodavnih izumov, jih val digitalizacije še ni zares odnesel. To pa zato, ker potiskanemu svežnju praktično nič ne manjka. Lepo sede v roko, zlahka ga nosimo okrog, deluje brez baterij, zapisano ohranja v nedogled in zlepa se ne pokvari. Na prelomu stoletja, ko so nerodne zaslone CRT pričeli izpodrivati LCDji, primerni za v žep, je sicer kazalo, da je speštani celulozi odklenkalo. Vzniknili so prvi bralniki e-knjig, Stephen King se je lotil spletne distribucije in oblak internetnih podjetij je prispeval k razmahu e-knjigarn. Zamisel ni bila iz tr­te izvita. Nenazadnje so elektronske bukve prostors­ko veliko manj potratne in ker pri njih odpadejo st­roš­ki tiskanja, skladiščenja, prevažanja ter ponujanja v knjigarnah, je vsakomur jasno, da bi morale biti precej cenejše od papirnatih izvedenk.
Zakaj torej še vedno žulimo običajen papir? (Tuco je razmišljanje na to temo priobčil v članku Kje so vse e-knjige?) Dejstvo je, da so se tako trg kot tehnologija in knjigotržci v minulem desetletju le počasi prilagajali spremembam. Kljub napovedim e-knjige niso čez noč zacvetele ne cenovno, ne uporabnostno. Čeprav je na spletu mnogo knjigarn z e-bukvami, knjige rade stanejo enako, včasih celo več kot papirnate. Leni (ali pretkani) mešetarji jih namreč neredko tržijo po ceni prve, trdo vezane izdaje. Na mehke in izdatno cenejše ponatise pozabljajo, kakor tudi na to, da kupci ne gremo tako zlahka na limanice. Velike založbe so pri izdajanju e-knjig zato previdne, saj se je trg izkazal za muhastega in kritičnega. Poleg tega jih še vedno pestita vprašanje avtorskih pravic in strah pred nebrzdanim gusarstvom. Tako pride do protislovja, ko je nadobudni e-bralec za svojo poštenost in podpiranje novosti kaznovan, saj mu električna knjiga roke zaveže dosti bolj kot tista iz posušene papirne kaše. Protipiratski ukrepi jo lahko vežejo le na eno napravo ali uporabniški račun, tiskanje je onemogočeno, ko jo prebere, je ne more prodati naprej.

E-knjige so zlasti dobrodošle kot slovarji. Naprednejši bralniki omogočajo navzkrižno iskanje definicij med bra­njem matične knjige. Ostali zmorejo le preproste zaznamke.

In še odvisen je od zunanje naprave, za katero je nenazadnje tudi treba odšteti denarce. Elcedejski bralniki so bili dolgo nerodni in dragi, zato se je e-čitanje umaknilo v ozadje in postalo domena navdušencev. Taki e-tekste mnogokrat vsrkavamo z monitorjev, dlančnikov, mobilnikov in igralnih naprav, kot sta PSP in DS. A ni ga junaka, ki bo čitavsko dlje časa zdržal ob kaki nokiji ali DSovih miniaturnih zas­lonč­kih, recimo pri pravkar izdani knjižni zbirki 100 Classic Book Collection. Da o omejenem trajanju baterije ne govorim. Tudi z ostalimi prenosnimi onegaji je tako - branje z ekrana se lahko pred držanjem knjige v roki skrije kljub vsemu napredku.
Toda na obzorju se vseeno riše luč. E-knjige do­živ­ljajo preporod, in sicer predvsem zaradi sveže tehnologije. Dobili smo namreč zaslone, ki branje na baterije skorajda prib­ližajo popolnosti prave knjige, kar pomeni visok kontrast, prijaznost do oči in skrajno var­čnost z energijo. Kako delujejo, kje se skrivajo in kam gredo, bo orisano na naslednjih straneh. Ki jih boste nekoč bržda čitali na e-bralnikih ...

Papir na elektriko objavljeno: Joker 186
januar 2009


sorodni članki