Revija Joker - Visoka jasnina, II.

ČLANKI
stranka » članki » železnina » Visoka jasnina, II.
Visoka jasnina, II.
...
Po štirih letih, v ka­te­-rih je področje napre­dovalo manj, kot bi si želel, se LordFebo spet loti digitalne televizije in visoke ločljivosti. Izgovor oziroma raz­log za pričujoče poljudno besedilo je seveda prihajajoče svetovno prvenstvo v nogometu, ki bo prvič v Sloveniji javno na voljo v HDju.

Mar veš, da si je izraz 'televizija' izmislil Rus Konstantin Perski leta 1900? Do­t­lej so namreč pogruntavščino imenovali telektroskop in celo fotofon. Mar veš, da so v tridesetih letih prejš­nje­ga stoletja v nekaterih državah sliko snemali in predvajali mehanski aparati s spiralno naluknjanim kolesom, četudi je nemški izumitelj Karl Braun katodno cev razvil že leta 1897? Prvi širši TV-standard je prišel šele 1941, in sicer je bil to ameriški NTSC. Mar veš, da je bil tudi prvi barvni televizor iz leta 1946 na pol mehanski, saj je imel sukajoče se barvne filtre? Zaradi nezdružljivosti za nazaj je klavrno propadel, za barvni NTSC pa so se dogovorili sedem let kasneje, dočim je Evropa boljši barvni PAL zakoličila 1967. Mar veš, da je RTV Slovenija pričela z rednim oddajanjem leta 1958, vendar so naši predniki dnevnik v slovenščini videli šele dekado kasneje? Mar veš, da se je prvi ožičeni daljinec pojavil ob Zenithovih škatlah leta 1955, prvi poskus teleteksta leta 1973 (BBC), prvi gospodinjski način snemanja - JVCjev VHS - pa leta 1976? Mar veš, da ima prvi širokozaslonski televizor letnico 1993 (Thompson) in prvi plazemski 1999 (Fujitsu)? DVD je prišel na trg 1996., deset let kasneje blu-ray in HD DVD. Mar veš, da so Američani otvorili digitalno HD-predvajanje z izstrelitvijo rakete Discovery (1998), Evropa pa z novoletnim dunajskim koncertom leta 2004?
Zdaj veš. Zgodovina domačih gibajočih sličic vklju­ču­je čuda zanimivosti in nenavadnih rešitev. Zato sem ji v Jokerju 154, natanko pred štirimi leti, posvetil vedež, v katerem sem nanizal razvoj od mehanike prek vojne VHSa z betamaxom do proslavljene visoke ločljivosti. Mimogrede, slednjo so v analogni obliki preizkušali že za časa druge svetovne vojne. Če si prispevek zgrešil ali pa bi le rad ponovno osvežil tehnično razgledanost, ga le prečitaj.

Dosti ljudstva poseduje ustrezen TV-ekran, a bo zrlo v nizkoločljive tekme, ne vedoč za razliko ozi­ro­ma možnost HDja. Če imaš ponudnika televizijs­ke­ga signala, nemudoma zahtevaj ustrezno škat­lo, tako z izhodom HDMI. Slovenija 1 HD, ki bo prenašala fuzbal iz Južne Afrike, ne košta nič ekstra.

Visoka jasnina, II. objavljeno: Joker 202
maj 2010


sorodni članki