Revija Joker - Resničnost+

ČLANKI
stranka » članki » železnina » Resničnost+
...
Med igrami, mobilniškimi aplikacijami in oglasi straši nova krilatica: nadgrajena resničnost (augmented reality), ki v resnično vidno polje postavlja digitalno navideznost. Aggressor poizve, ali bomo v prihodnje sploh še zrli na tak svet, kot je v resnici.

Kaj, ko bi lahko na svoje vidno polje hipoma priklicali podrobnosti o svoji okolici, ki jih bežen pogled ne razkrije? Vzpetine bi dobile imena in koordinate, stavbe sez­nam morebitnih prijateljev in ceste prometne informacije, za nameček pa bi se zraven prikazal še zemljevid in podatki o okoliških gostilnah. Naš pogled bi prebadal skrivnostnost kot terminatorjevo oko in nam samooznačeval pomembnosti ... ali pa nas zabaval z napadi navideznih nasprotnikov, ki bi se plazili spod postelje.
Tovrstno spajanje resničnega in navideznega je smisel nadgrajene oziroma obogatene resničnosti, s tujko 'augmented reality' ali AR. Ta v realno okolje vpne digitalno vsebino, s čimer ga ozaljša z vse sorte uporabnostmi. Na sliki športne tekme se zarišejo mogoče podaje igralcev, v zrcalu nas prekrijejo digitalna oblačila in sredi dnevne sobe zazeva portal, iz katerega se usujejo zeleni cefizlji. Kakšna virtualna resnič­nost neki - nova modna muha je nadgrajena resnič­nost!

Resničnost+ objavljeno: Joker 214
maj 2011