Revija Joker - Moja digitalna špajza

ČLANKI
stranka » članki » železnina » Moja digitalna špajza
Moja digitalna špajza
...
Ko bi le lahko imel vse podatke spravljene na enem mestu, dostopnem od povsod, zavzdihne Quattro. Ampak hej - saj jih lahko ima! Odgovor so dis­kovni sistemi NAS. Z Raveerjem na telefonski zvezi zato preizkusi, kako se naprave, nekdaj rezervirane za poslovni svet, znajdejo v domačem omrežju.

V sodobnem domu imamo kup naprav, ki se hranijo s podatki v digitalni obliki. Na eni strani so računalniki, igralne konzole in predvajalniki več­pred­stavnih datotek, na drugi poplava mobilnih, takisto om­re­ženih napravic, kot so ipad ali kaka druga tablica, pametni telefon, nemara celo hladilnik. Vsem je skupno, da umejo kazati vse sorte vsebin.
Nekdaj je to nalogo opravljal glavni ali edini raču­nalnik pri hiši, ki je rabil peki ploščkov, kopiranju na kartice in USB-ključke ali sinhronizaciji po kablu. Robo je bilo treba torej fizično prenesti na medij, ki ga je druga naprava znala brati. DVDji so bili svojčas v ta namen idealni, a zdaj je cena na gigabajt že nekaj časa v prid trdim diskom, kjer so podatki itak hitreje ter bolj enostavno dostopni. Zato so tudi v domačih okoljih vse bolj priljubljeni sistemi NAS - Network Attached Storage iliti omreženo skladišče podatkov. Ti filme, glasbo, fotografije, dokumente in nenazadnje igre shranjujejo na enem mestu ter jih delajo široko dostopne.

NAS si je najbolje predstavljati kot še en računalnik v omrežju, katerega edina naloga je ponujati dokumente in medijske vsebine vsem mogočim odjemalcem.

Moja digitalna špajza objavljeno: Joker 214
maj 2011