Revija Joker - Hitrostna revolucija shrambe

ČLANKI
stranka » članki » železnina » Hitrostna revolucija shrambe
Hitrostna revolucija shrambe
...
Trdninski pogoni, SSDji, postajajo cenovno vse bolj privlačni tudi za navadne smrtnike. Aggressor predoči najnovejše stanje na tem področju in pove nekaj vzpodbudnih besed, da bodo novci laže zapustili denarnico.

Znano je, da so klasične diskovne shrambe že vsaj desetletje in pol glavna cokla za poskočnost hišnih in prenosnih mlinčkov. Kaj ti pomaga najhitrejši procesor in gora pomnilnika, če ob nalaganju Crysisa vselej zaslišiš prislovično praskanje po disku, ki je posledica skakanja njegove bralno-pisalne glave po ploščah. Pravzaprav je že od nekdaj vsa računalni­ko­va arhitektura zgrajena tako, da z zaporedjem prepisovanja podatkov v več različno hitrih pomnilnikov in predpomnilnikov ublaži prehod med bliskovitim ra­čunanjem procesorja in polžjim shranjevanjem na trajni medij. Slednje se meri v tisočinkah sekunde, prvo v milijardinkah. Jasno je torej, da nekje prihaja do zastojev, kar zaznamo vselej, ko po kliku za zagon programa nekaj sekund strmimo v prazno. Zato velja, da bi znatna pohitritev trajnih skladišč korenito spremenila računalniško izkušnjo.

Medtem ko je klasični disk na desni poln brnečih in klikotavih premičnih delčkov, kot so vrteči se cilindri in roka z glavami, SSD na levi ne reče nobene. Poleg tišine to pomeni manjšo dovzetnost za poškodbe, saj ob padcih ne more priti do premikov v notranjosti. Na vezju lahko na spodnji strani vidite čipe s pomnilnikom flash, zaplata zgoraj pa je krmilnik.

Ravno ta namen imajo trdninski pogoni (Solid State Drive - SSD). Z dostopnim časom, merjenim v ducatih milijonink sekunde, podatke najdejo stokrat hitreje kot navadni sučni diski in jih večinoma tudi hitreje prepisujejo. Poleg tega so spričo odsotnosti gibljivih mehanskih delov tišji, manjši, lažji in porabijo manj energije.
V prejšnjem testu SSDjev v številki 183 smo podali sk­­lep, da je učinek zamenjave klasičnega zagonskega diska s SSDjem velik nasmeh na tvojem obrazu. Današnji izsledki bodo enaki, ob čemer jim je cena znatno padla. 80-gigabajtni SSD je pred tremi leti stal 500 evrov, danes enako prostornega dobiš za 160. A to ne pomeni, da je cena kakorkoli primerljiva s suč­nim diskovjem, kjer za 60 evrov dobiš terabajt. Obenem novinci s seboj nosijo goro novihfint.

Hitrostna revolucija shrambe objavljeno: Joker 214
maj 2011


sorodni članki