Revija Joker - Kompaktno igričarjenje

ČLANKI
stranka » članki » železnina » Kompaktno igričarjenje
...
Časi, ko so v računalniških trgovinah kraljevali namizniški sistemi, živijo le še v spominu. Vitrine in police so poselili laptopi, ki so že pred tremi leti v svetovnem merilu presegli prodajo velikih mašin, danes pa jih kupci, vštevši netbooke, grabijo v dvakrat večji količini od nepremičnih sorodnikov. Mulčad na njih nosi prijateljem kazat sošolke na Fejsbuku, študenti med predavanji drajsajo 9gag, starši po njih zlivajo jutranjo kavo. Aggressor svetuje, po kakšnem prenosniku se ozreti, če bi hoteli na njem koga virtualno zabosti ali ustreliti. Takisto si ogleda pet najhudejših mašin, napravljenih predvsem v ta namen.

Vseeno obstajajo področja, kjer so namizni mlinčki še trdovratno zarejeni. Pri domačih sistemih gre predvsem za tiste, namenjene multimediji in igram. Anketa na Joker.si pravi, da nič manj kot štiri petine obiskovalcev za nabijanje PC-špilov še vedno uporablja namizno mašino. Omejen prostor v ohišju notesnikov pač krni njihovo strojno moč in zahteva dražje rešitve. Zato je za najnovejše igre kljub oženju prepada med rodovoma zmogljiva škatla še vedno najbolj cenovno ugodna možnost. Itak velja, da so igričarski prenosniki ogromne, vesoljske zadeve, ki morejo rabiti le kot nadomestek namiznih, ker jih naokoli prenašaš z viličarjem. Kar ni daleč od resnice.
A vzemimo, da bi po vsej sili želeli združiti kompaktnost laptopa in zmogljivost običajnega stroja za igre. So razvpiti Alienwari in kompanija res nujno potrebni za gnanje večine aktualnih naslovov? Kaj storiti, če nam ne gre za naslajanje nad Battlefieldom 3 na navišji prelestnosti, saj bi radi na laptopu igrali kak manj zahteven naslov, na primer League of Legends ali World of Warcraft? Kaj zmorejo prebaviti povprečni prenosniki in po čem se elitni od njih razlikujejo? Kako je v resnici z njihovim kasnejšim nadgrajevanjem in ali jim je smiselno pridodati kak eksotični zunanji privesek, kot je ločena grafična kartica? Vse to bomo povedali, za tiste najbolj brezkompromisne pa je zraven pregled pri nas aktualnih igralskih notesnikov: Asusa G74SX, MSI GT780DXR in močnejše inačice Alienwarovega M17x od tiste iz številke 218, pa Toshibinega qosmia F750 z navdušujočim brezočalnim 3D-zaslonom ter elegantnega HPjevega envyja 17.

Netbooki so način, kako otročadi preprečiti igranje sodobnih nasilnih igric. In jo hkrati seznaniti z zgo­dovino špilov. Naj igra Sokoban kot mi!

Kompaktno igričarjenje objavljeno: Joker 222
januar 2012