Revija Joker - Le vkup, le vkup, na Twitter in Facebook!

ČLANKI
stranka » članki » netki » Le vkup, le vkup, na Twitter in Facebook!
...
S kolobocijami okoli peke mariborske hobotnice župana Kanglerja in vstajo proti povampirjenim elitam smo Slovenci postali del svetovnega trenda tektonskih družbenih premikov, pri katerih imajo veliko vlogo socialna omrežja. Shinobi pojasnjuje, ali bo na čelu vojske tisočerih sledilcev Twitterja izpod Pece prijezdil kralj Matjaž.

Internet v Civilizationu ni zastonj predstavljen kot eno od svetovnih čudes. Gre za inovacijo, ki je do obisti spremenila naravo našega komuniciranja in ima neizmeren vpliv na družbeni razvoj človeške živali. Marsikomu je življenje spremenil že neomejeni dostop do zbranih hitov Jenne Jameson. To pa je vendarle bore malo v primerjavi z revolucijo na področju oblikovanja, izražanja in združevanja mnenj. Zgodovina uči, da tovrstni tehnološki preboji hitro vodijo v bistvene spremembe na socialnem področju. Splet oziroma socialna omrežja, ki so se razvila na njem, pred našimi očmi vzpostavljajo novo obliko družbene organizacije.
Po Facebooku zadnje tedne vznikajo številni profili, prek katerih se ljudje povezujejo v iniciative za spremembe na vrhu slovenske družbe. Začelo se je z mariborsko vstajo proti tamkajšnjemu županu, sicer ponosnemu naslovniku dvanajstih kazenskih ovadb zaradi suma korupcije. Geslo "Gotof je!" in ikonografija, ki so jo ustvarjalci Facebookovega poziva k odstopu počene kangle udejanjili na podlagi srbskih protestov zoper Slobodana Miloševiča, sta postala simbol za vseslovensko nezadovoljstvo. Še zmerom je vroče tudi na Twitterju, ki ob izmenjavah mnenj enkrat spomni na kantino v zaprtem oddelku umobolnice in drugič na grško agoro, kjer so z debatami utirali pot idealu demokracije. Če do nedavnega v Sloveniji nismo imeli alternativ obstoječemu družbenemu redu, smo sedaj priče poplavi konceptov in predlogov, ki potom novih tehnologij vrejo iz množice.

Le vkup, le vkup, na Twitter in Facebook! objavljeno: Joker 234
januar 2013