Revija Joker - Vzpon e-denarja

ČLANKI
stranka » članki » netki » Vzpon e-denarja
...
Spletno srenjo je novembra zgrabila mrzlica, primerljiva s tisto pred stoletjem in pol, ko so se ljudje pognali v Kalifornijo po zlato. Predmet poželenja so bili bitcoini, katerih dolarska vrednost je rasla v nebo. Quattro pove, za kaj gre.

Enaintridesetega oktobra je minilo pet let od tega sporočila v novičarski skupini, ki se ukvarja s šifriranjem podatkov: “Delam na novem elektronskem denarnem sistemu, ki temelji na soležnikih in nima osrednje avtoritete. Članek najdete na bitcoin.org/bitcoin.pdf.” Pod objavo je bil podpisan Satoshi Nakamoto. 
Kriptologi, ki so sodelovali v skupini, vsi po vrsti dobro podkovani v matematiki, so ob branju pdfja hitro ugotovili, da nimajo opravka s še enim prevarantom, marveč je nekdo ustvaril premišljen, urejen in dokaj zanesljiv sistem. Zato so pograbili vabo. Januarja 2009 je skrivnostni avtor objavil program za kreiranje bitcoinov in računalniki so začeli premlevati številke, ki jih danes kot legitimno plačilno sredstvo priznava na tisoče spletnih mest in celo poslovalnice v resničnem svetu. V ZDA lahko z njimi kupiš Subwayev sendvič, na Kitajskem pa si plačal račun za telefon. En tak virtualni kovanec je bil na začetku leta vreden trinajst ameriških dolarjev, konec novembra pa je pr­vikrat presegel psihološko mejo tisočaka zelencev.

Vzpon e-denarja objavljeno: Joker 245
december 2013