Revija Joker - Uvodnjak o pustolovščinah

ČLANKI
stranka » članki » uvodnjak » Uvodnjak o pustolovščinah
Uvodnjak o pustolovščinah
...
David Tomšič

Poberi artičoke in šilček. Uporabi eno z drugim. Dobiš saksofon. Zaigraj nanj in prišla bo veverica. Klofni jo in poberi onesveščeno žival. Uporabi na njej motorno žago. Zamenjaj pri ciganu krzno za past. Govori z deklico, dokler ne dobiš sekire. Porini starko na mravljišče in z okostja poberi marelo ter maternični vložek. Slednjega pokloni avtomehaniku in dal ti bo dizalico in traktorsko polosovino. Pogovori se z jagrom. Izveš, da je kljun beloglavega orla kot nalašč za čohanje po jajcih. Nastavi past in se skrij v grmovje. Ko se muflon ujame, mu zarini marelo v uho in mu s sekiro odbij rogove. Nato mu z dvigalko razčesni gobec. Uporabi na truplu motorko. Poberi runo in si ga ogrni. Ko pride orel, ga zgrabi, oskubi in mu izpuli kljun. Pojdi v vas.


Če kdo misli, da sem malo čez les - hm - naj pravzaprav to misli še naprej, zakaj bržda sem res. Ampak moja čezlesnost ni tematika tokratnega besedičenja. Večina vas je najbrž nemudoma prepoznala vrsto besedila v prvem odstavku, za vse ostale pa: gre za pomagalnik za avanturo! To so namreč igre, ki ne zahtevajo niti hitroprstnega streljanja malih zelenih gnuskov, niti urnokomolčnega sukanja volana. Žanr je kot nalašč za artritično zapestje motoričnega retardiranca z refleksi crknjenega konja. Pustolovščine temeljijo le na spremljanju zgodbe in reševanju zagonetk vseh kalibrov z rabo analitičnega uma ter deduktivnega sklepanja. A problemi in uganke niso vedno vsakdanje, nedvoumne narave v slogu vtakni ključ v ključavnico, nastavi bananin olupek na vrh stopnic, zadegaj crknjenega krapa v primadonin dekolte, daj žiletko slepi deklici ali vtakni roko v mačkin rektum (ej, ne imejte mene za izprijenega, tole zadnje je naredil dobro znani sadistični zajec). Nak, rešitve oziroma kombinacije predmetov često presegajo vse meje zdrave zemeljske domišljije in zato so rešitve teh iger natanko take, kakršen je goraj zapisani odstavek. Resda so tiste vrstice bolj ali manj izmišljene, toda brez pretiravanja bi lahko predstavljale resnično igro. Morebiti jo navsezadnje nekoč bodo. V starih časih, kakih petnajst let nazaj, ko sem bil kot nadobudni dvanajstletni pisunček za Moj mikro priznan 'pustolovec', me je rulja kar naprej klicala za nasvete. Moja mati so me jako čudno gledali, ko sem razlagal klicateljem od Vardara pa do Triglava, kako naj se z odmaševalnikom odtokov in kamiličnimi oblogami zamaskirajo v mravljinčarja. Je že tako, da moraš biti za tozvrstne špile bolj iznajdljiv kot Robinzon, bolj pregnan kot McAjvar in bolj logičen od Herloka Šolmsa. Le kako bi drugače pogruntal, da je odmaševalnik sveta mantra slehernega gospodinjstva, omnipotentni artefakt in tako vsestranski pripomoček, da je švicarski nož proti njemu kot zlata ribica s plašnicami?


Na sejmu daj kljun možaku, ki v rokah drži brejo zajkljo in drka na sliko Samanthe Fox. Radostnež ti podari kožuščke mladih kuncev in tri petarde. Teži sodniku, dokler ne dobiš žogic za pinkponk. Natakni žogice na petarde. Pomoči vse skupaj v avtomat za sladkorno peno. Dobiš skoraj-lizike. Prevrni rikšo. Izpuli semafor in vzemi fasadni oder. Skoraj-lizike pri slepem dečku zamenjaj za gostilniške preste. Nesi jih karatejcu, da ti jih razbije v drobtine. Posuj drobtine na oder in prišla bo jata galebov. Ko bo zmede konec, poberi lonček z jogurtom. Zavij za gostilno in s pokrovčkom od jogurta zrajcaj svinjo. Udari jo s sekiro. Poberi šunko. Podkupi z njo vratarja. Daj sumljivemu tipu zajčjo kožo v zameno za fleksarico. Pogovarjaj se z njim toliko časa, dokler te ne nauči hendlinga. Uporabi ročno veščino na barmanu. Pojdi s kurbo v sobo in ji s fleksarico razžagaj pas. Ko bo flandra ponorela, ji vrzi v glavo fasadni oder, nato jo polij z jogurtom. Poberi ušesno maslo. Vrni se v jedilnico in suni kravje vime z mize. Ko pride vodni bivol, ga pretepi s polosovino.Čemu se lotevam besedičenja o igričarski zvrsti? I, zato, ker bo te igre, če se ne bo hitro nekaj čudežnega zgodilo, zelo kmalu doletela dodotova usoda. In ne, nisem mislil Dodota, ne imejte zategadelj podpasno nemarnih idej, temveč dodota. Saj poznate uno puranasto kreaturo, ki je še par sto let tega židano tekala naokoli, danes pa je tako izumrta kot je pač izumrt nekdo, ki izumrje? Skratka, ker sem s takimi špilčiči zrasel gor in, če sem čisto pošten, z njimi pričel s temle svojim pisavno-igravnim biznisom, se me to še kako tika. Vsakodnevno škrtam z zobmi, ker so avanture bolj redkve od redkic. Kontinuum, kakršnega smo ga poznali nekdaj, se je že davno izgubil v vakuumu, zato lahko pustolovski individuum uživa le še v reziduumih preteklosti. Ampak ta mesec sem se z njimi po dolgem času spet res orenk zabaval, zakaj lotil sem se članka o doma narejenih, zastonjskih avanturicah, ki jih vkup deva ljubiteljska skupnost in nudijo veliko nostalgičnega, že dolgo neizkušenega užitka. Ker smo na tokratne plošče nasneli res pestro zbirko teh oboževalskih projektov, povečini hudo solidnih in konkretno dolgih, ter celo par starih komercialnih izdaj, ki so zdaj za gešenk, imate, da se spopadete z njimi. Potrebujete le napete možgane, ščepec domiselnosti in jerbas potrpežljivosti ter, jasno, odmaševalnik odtokov. Pa prečitajte prispevek in naj se vam pri tem orosi oko, če ste petnajstletje nazaj sami tudi prisegali na to sorto špilovja.


Stopi v kuhinjo. Kuharju je zmanjkalo masti za peko, zato mu pokloni ušesno maslo. V dar dobiš obleko za mažoretke. Preobleci se. Pojdi v ženski WC in vzemi odmaševalnik. V jedilnici si natakni na glavo vime in potegni z meniha kuto. To bo izzvalo vsesplošni pretep. Na koncu izpod mize poberi svinčene oči, diferencial, plenice za odrasle, štil od krampa in pet metrov zlate žile. Vse to v inventarju združi s semaforjem in odmaševalnikom, da dobiš jedrski reaktor, dva deci modre galice, vzvratno prestavo ter pet zobotrebcev. To daruj v dobrodelne namene, zaradi česar se bo škratinja Herma Frodo zaljubila vate. Plosk, plosk, končal si prvo poglavje Krvave jebačine.


David Tomšič

Uvodnjak o pustolovščinah objavljeno: Joker 139
februar 2005