Revija Joker - Parina obrt

ČLANKI
...
Aggressor opozori na del servisa Steam, ki se mu zaradi nevednosti ali strahu mnogi izogibajo, četudi pomeni eno prelomnih zmogljivosti v igranju na PCju. Na tržnico doma narejenih igralnih dodatkov Steam Workshop.

Ponudba modifikacij ali modov je ena od prednosti igranja na računalniku. Naj gre za pomanjkljivo oblečene like v Falloutu 3 ali popolno preobrazbo, ki iz Crysisa napravi Mechwarriorja - včasih se z modi zabavaš bistveno dlje, kot si se z osnovnim špilom. A dodajanje tovrstnih skupkov kode zahteva predanost, saj jih je običajno treba namestiti ročno. Obenem zna tako spremenjena igra protestirati in terjati ponovno inštalacijo. Če gre za večigralske naslove, trčiš še ob nekompatibilnosti z drugimi igralci. Spominjam se, kako smo že v Quaku 2 mukotrpno študirali, kaj je treba imeti naloženo, da se priheftaš na želen strežnik. Danes ni nič drugače. 
Steam Workshop te zagate omili. Gre za ločeno okolje v okviru Pare, kjer mod najdeš in naložiš z nekaj kliki, brez ubadanja s tehničnimi podrobnostmi. Razvoja v smislu programiranja in risanja je tam malo, zato je ime 'delavnica' kanček neposrečeno. Bolj gre za štacuno na vhodu v manufakturo. Na to zbirališče zanesenjaki dovažajo doma sklamfano vsebino, nakar jo igralci uvozijo in uporabljajo. Pri tem edino poslanstvo Workshopa ni zgolj v orodju za lažjo distribucijo, marveč na tej stojnici domači ustvarjalci v nekaterih igrah lahko dobro služijo, celo na desettisoče evrov. Tudi Slovenci!

V Doto 2 vgrajena trgovina je tipičen F2P-bazar. Naphana je s kožicami, ki privzeta bitjeca preobrazijo v opaznejše nafrfuljene pojave, dočim na igro ne vplivajo. Cene znašajo nekaj evrov za kos.

Parina obrt objavljeno: Joker 265
avgust 2015